Chystáte sa na dovolenku? V tom prípade sa na to patrične pripravte! Určite aj vám sa stalo, že ste si zabudli so sebou vzdať niečo v štýle „toto určite nezabudnem“. Stať sa to môže každému z nás a preto je dobré si pred vašim odchodom spraviť „check list“ a skontrolovať, či skutočne máte všetko. Že nemáte čas? V tom prípade sa môžete riadiť našim zoznamom!

Peniaze

Žiaľ za úsmev si v cudzine asi nič nekúpite. Pripravte si preto platobné karty a aspoň minimálnu hotovosť v mene krajiny, do ktorej máte namierené. Ako výhodnejšiu metódu odporúčame platbu kartou, no dajte si pozor na podvodníkov, ktorý by mohli údaje z karty zneužiť a kartu vám tak vybieliť.

focus photography of person counting dollar banknotes

Poistenie

KAMKOĽVEK sa chystáte, poistenie je MUST HAVE každej dovolenky. Vyberajte si ho podľa toho, kam cestujete a aké aktivity máte naplánované. Platí pravidlo, že čím ďalej cestujete, tým vyššie krytie liečebných nákladov budete potrebovať, a to minimálne 150 000 eur. Suma síce znie horibilne ,no výška poistného je v porovnaní s možnými vzniknutými nákladmi na ošetrenie naozaj zanedbateľná.

Doklady

Do top päťky určite patrí váš občiansky preukaz, pas, letenky, potvrdenie rezervácie hotela a potrebné kontakty. Pas a občiansky nenoste spolu – aby vám v prípade straty alebo odcudzenia ostal aspoň jeden identifikačný doklad.

Lieky

Ak je to nutné, zbaľte si lieky, ktoré pravidelne užívate no nezabudnite ani na základné lieky od bolesti, horúčky a tráviacich ťažkostiach. A za tento tip sa nám určite poďakujete – vodeodolné náplaste!

three capsules on person's palm

Hygienické potreby

Ak cestujete len s príručnou batožinou, nebaľte si do kufra nič, čo má viac ako 100 ml. Inak platí, že si môžete vziať prakticky všetko. Skvelým pomocníkom sú rozbaliteľné kozmetické tašky – organizéry.

ružová kozmetická taška - organizér
Praktickú kozmetickú tašku kúpite TU.

Dovolenkové trendy

Určite sa oblečte a obujte podľa počasia! Ak ale predpokladáme, že idete dovolenkovať do teplých krajín – k moru, určite si zaobstarajte vodnú obuv. Veľkým trendom sú gumené sandálky, ktoré využijete tak do vody, ako aj na potulky mestom. Okrem toho si zbaľte oblečenie, ktoré sa ľahko kombinuje a navzájom k sebe ladí. Ideálnou voľbou sú preto neutrálne farby a „vyšantiť“ sa môžete skôr na doplnkoch.

Sandále IPANEMA
Sandále IPANEMA nájdete TU.

A čo si nebrať?

Neplytvajte zbytočne miestom vo vašom kufri uterákmi či osuškami – tie sú v rezortoch bežne dostupné. Ak hlásia pršať, nemusíte hneď baliť gumáky a dáždnik. Skôr si do batožiny pribaľte spratný pršiplášť. Klobúk si prepravte rovno na hlave a rovnako to spravte aj so svetríkom či ľahšou bundičkou.