Gréci si vedia užívať život ako máloktorý iný národ. Neženú sa, nestresujú. Ich siesta je povestná. Doprajú si oddych. Rovnako ako vo všetkom, Gréci čas neriešia ani pri varení.  Nevadí im dlhšia príprav jedla. Stojí im to za následný pôžitok, a aj preto je väčšina tradičnej kuchyne časovo náročná. 
Vybrali sme 3 typické recepty, pri ktorých nemusíte stráviť celé hodiny.
Obrovskou výhodou tejto kuchyne je, že je bohatá na čerstvé suroviny, najmä zeleninu. Za výhodu sa dá považovať aj fakt, že rovnako, ako v iných veciach v živote, Gréci si doprajú aj v jedle 🙂

Grécky cuketový nákyp

Suroviny:

● 3 ks cukety
● 2 ks baklažánu
● 2 ks cibule
● 5 ks vajec
● 150 g nastrúhaného parmezánu
● 250 g smotana na šľahanie
● 6 polievkových lyžíc olivového oleja
● 2 polievkové lyžice balzamika
● korenie
● soľ

Postup:

Všetku zeleninu si umyjeme, cukety ani baklažán použijeme aj so šupkou, cibuľu si očistíme. Cukety nakrájame na plátky, cibule na maličké kocky, baklažány na väčšie kocky. Nemusíte sa báť veľkých kociek, baklažán sa pri tepelnej úprave výrazne zbehne.
Na oleji si opražíme cibuľku a pridáme cuketu. Chvíľku dusíme a pridáme baklažán. Cuketa sa pripravuje pomalšie, preto ich nedávajte na olej naraz.
Keď získajú farbu, preložíme ich do veľkej misy.
V menšej miske si premiešame vajíčka, smotanu, balzamiko a parmezán. Túto zmes prelejeme k zelenine, dobre okoreníme a osolíme a premiešame.
Vložíme do tukom vymastenej a múkou vysypanej misy a pečieme na 180 stupňoch pol hodinu.

Grécky cuketový nákyp

Pizza z Halloumi syra

Suroviny:

● 100 g Halloumi syra
● 100 g Feta syra
● 50 ml paradajkového pretlaku
● 350 ml teplej vody
● 600 g múky
● 100 ml rastlinného oleja
● 5 g sušeného droždia
● 100 g olív
● korenie
● soľ

Postup:

V miske si poriadne zmiešame múku, droždie, soľ, olej a 300 ml teplej vody, až vznikne hladké pevné cesto. Z tohto cesta vytvarujeme guľu a necháme pod utierkou a v teple 30 minút kysnúť. 
Po 30 minútach cesto vložíme na 1 minútu do chladničky a rozvaľkáme. Plát uložíme na vymastený plech, potrieme pretlakom a poukladáme na pretlak na plátky pokrájané Feta a Halloumi syr a olivy. Osolíme a okoreníme a dáme piecť na 200 stupňov. Keď začne syr hnednúť, rúru vypneme.

Halloumi pizza


Bujurdi s kaserom

Suroviny:

● 3 ks paradajky
● 100 g syra Kaseri
● 100 g syra Gouda
● 3 Pl paradajkového pretlaku
● kvapka olivového oleja
● 1 ks chilli paprička
● rozmarín
● korenie
● soľ

Postup:

Na dno misy na zapekanie nalejeme olivový olej a poukladáme na plátky narezaný syr Kaseri.
Na syr rozotrieme paradajkový pretlak a rozmarín, posolíme a naukladáme plátky Gouda syra. Na vrch poukladáme paradajky nakrájané na plátky a dáme zapiecť.

syrovo-paradajkový koláč

Zdroj: Pinterest.com