Raňajky sú podľa odborníkov najdôležitejším jedlom dňa. Výdatne sa ráno najesť znamená nakopnúť si metabolizmus a získať najviac energie na prvú časť dňa, kedy ju najviac potrebujeme.
Vločky výživoví poradcovia neodporúčajú. Ide o výborný marketingový produkt a ich príprava je rýchla, ale sú chudobné na živiny a bohaté na cukry.
Doprajte si preto niečo viac, ako prázdne cukry zabalené do pekného obalu.

Praženica s Lučinou a hubami

Praženica na raňajky je klasika. Aj klasika sa však dá „okoreniť“.  Pridaním Lučiny sa z nej stane úžasná pochúťka.

Suroviny:

● 6 vajec
● syr Lučina
● huby podľa sezónnej ponuky
● maslo
● 2 polievkové lyžice olivového oleja
● soľ
● čierne korenie

Postup:

Zohrejeme si olej a pridáme 1 polievkovú lyžicu masla. Keď olej začne vrieť, opražíme huby. Po minútke, keď sa huby mierne opražia vlejeme rozmiešané, osolené a okorenené vajíčka. Stále miešame. Po minútke pridáme syr Lučina a stále miešame. Keď sa syr roztopí, odstavíme z ohňa.
Podávame s pečivom.

Praženica s hubami a Lučinou

Zdravé špaldové palacinky

Palacinky. Kto by ich nemal rád. S džemom, čokoládou, šľahačkou alebo ovocím. Každý si príde na svoje. Klasické palacinky sú dosť kalorické. Nahraďte ich zdravšou alternatívou.

Suroviny na cesto na 8 kusov:

● 150 g špaldovej múky
● 300 ml polotučného mlieka
● 1 vajce
● 1 polievková lyžica hnedého cukru
● 1 vanilkový struk
● soľ
● maslo na vymastenie
● škorica

Postup:

Vymiešame mlieko s vajíčkom a pridáme špaldovú múku. Dochutíme podrveným vanilkovým strukom, hnedým cukrom a štipkou soli. Pozor na konzistenciu, cesto sa musí liať. Ak je husté, je potrebné doliať mlieko.
Maslo si rozotrieme po panvici a palacinky pripravíme. Kým sú ešte horúce, potrieme troškou rozpusteného masla, v ktorom sme rozmiešali škoricu.
Keďže ide o zdravšiu alternatívu, naplníme palacinky ovocím a bielym jogurtom. Veľmi sa hodia jahody a kiwi.

Špaldové palacinky

Slané palacinky

Moderné palacinky dostupné v každej palacinkárni si môžete pripraviť aj doma.

Suroviny na cesto:

● 0,5 l mlieka
● 2 ks vajec
● 200 g hladkej múky
● 3 strúčiky cesnaku
● štipka soli
● čierne korenie
● pažítka
● olej na vymastenie panvice  + 50 ml

Suroviny na plnku:

● 100 g šunky
● 100 g čerstvých šampiónov
● 2 veľké paradajky
● 100 g syra Niva
● 100 g strúhaného syra Tehla

Postup:

Mlieko, múku, vajcia, prelisovaný cesnak a pažítku vymiešame do cesta. Dochutíme ho soľou a čiernym korením. Cesto sa musí liať. Cesto nalejeme na vymastenú panvicu a urobíme palacinky. Vopred si orestujeme šampiňóny. Kým je palacinka ešte na panvici, posypeme ju Niva syrom a strúhanou Tehlou. Presunieme ju na tanier a poukladáme na ňu šunku a na plátky porezanú paradajku, posypeme šampiónmi a zvyškom syra.
Palacinku zložíme na polovicu a pritlačíme. Vhodné je podávať ju so šalátom.

Slaná palacinka

Hrianky s vajíčkovou pomazánkou

Pomazánka sa v domácnosti nikdy nestratí. Môžete si ju odložiť do chladničky a podávať aj tri dni.

Suroviny:

● 8 ks hrianok
● 8 ka vajíčok
● 300 g Flora masla
● 50 g smotanovej nátierky
● 1 črievko Karičky/ Bambina
● 3 polievkové lyžice hladkej horčice
● soľ
● čierne korenie
● pažítka

Postup:

Všetky vajíčka sú uvaríme natvrdo. Keď vychladnú, postrúhame ich na hrubom strúhadle. Môžeme ich aj narezať na pol centimetrové kúsky, ale v takom prípade sa pomazánka ťažšie roztiera na hrianku. Pridáme 300 g Flóry, črievko syra, smotanovú nátierku a 3 polievkové lyžice horčice. Posolíme, okoreníme a pridáme pažítku. Poriadne rozmiešame.
Podávame na teplé hrianky a ozdobíme posekanou pažítkou.

Hrianky s vajíčkovou pomazánkou

Lievance

Niektorý z nás majú radšej sladké raňajky. Lievance sú dokonalými sladkými raňajkami.

Suroviny:

● 200 g hladkej múky
● 2 ks vajec
● 250 ml mlieka
● 50 g hnedého cukru
● 1 ks vanilkový cukor
● 1 ks prášku do pečiva
● olej
● štipka soli

Postup:

V miske si zmiešame múku, polovicu cukru, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Dáme pozor aby bola zmes rozmiešaná poriadne, aby sa prášok do pečiva dostal všade rovnomerne. Pridáme 2 žĺtky, 2 polievkové lyžice oleja, mlieko a trošku soli. Znova dobre premiešame.
V inej nádobe si z bielkov a zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh a pomaly ho vmiešame do cesta.
Panvicu si potrieme olejom a opekáme lievance. Keď začnú vytvárať bublinky, lievanec otočíme. Panvicu netreba potierať pred každým lievancom, stačí pred prvým.
Podávame s ovocím, javorovým sirupom a bielym jogurtom.

Lievance

Zdroj: Pinterest.com