Brokolica. Deti ju neznášajú, mamy ju zbožňujú. Majú na to dôvod. Obsahuje 2 krát viac vitamínu C ako pomaranč, vlákninu, betakarotén  a kyselinu listovú.  Nejde o zeleninu bez chuti a účelu, ktorá sa k ničomu nehodí. Dôležitá je príprava. Mamy predsa vždy vedia 🙂

Brokolicová nátierka

Suroviny:

● 400 g brokolice
● 150 g Flóra Light masla
● 30 g masla
● šťava z 1 citróna
● štipka olivového oleja
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Umytú a nakrájanú brokolicu varíme iba 5 minút aby zmäkla. Zlejeme ju z vody, necháme úplne vychladnúť a pridáme všetky suroviny. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Hotovo.
Aké jednoduché 🙂

Brokolicová nátierka

Brokolicová krémová polievka

Suroviny:

● 1 ks brokolice
● 4 ks veľkých zemiakov
● 1 ks veľká cibuľa
● 100 g sladkej smotany
● 750 ml vody
● 1 bujón
● polievková lyžica masla
● mleté čierne korenie
● soľ
● opečené tekvicové semienka na ozdobenie

Postup:

Na masle si do zlatista opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, podlejeme vodou a pridáme nakrájanú brokolicu. Krájame aj stonky, nie len hlavičky. Obsahujú veľa prospešných látok. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Pridáme bujón a varíme, kým brokolica nie je mäkká.
Zatiaľ si v inom hrnci do mäkka uvaríme zemiaky.
Keď je brokolica mäkká, pridáme zemiaky a smotanu a odstavíme. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Ja na všetky krémové polievky bez rozdielu pridávam na ozdobenie opečené tekvicové semienka. Podávame s opečeným pečivom alebo krutónmi.

Brokolicová krémová polievka

Brokolicové placky

Suroviny:

● 2 veľké brokolice
● 5 ks vajec
● 100 g Tehla syra
● 4 polievkové lyžice hladkej múky
● 4 polievkové lyžice strúhanky
● soľ
● mleté čierne korenie
● kurkuma

Postup:

Porezanú a umytú brokolicu uvaríme v osolenej vode. Po uvarení do mäkka je zlejeme a posekáme na drobno. Do posekanej brokolice pridáme vajíčka, syr, múku, strúhanku, osolíme, okorením, pridáme štipku kurkumi a vymiešame cesto.
Z cesta vymodelujeme malé placky (môžeme skôr také buchtičky, aby sa placky nespiekli) a opražíme na oleji. Ak sa vyhýbate smaženým jednám, môžete ich dať na papier na pečenie a upiecť v rúre.


Brokolicové placky

Zapečená brokolica s karfiolom a mozzarellou

Suroviny:

● 1 ks brokolice
● 1 ks karfiol
● 2 ks mozarella syra
● 2 ks vajec
● 120 ml mlieka
● 250 ml smotany na šľahanie
● 2 polievkové lyžice strúhanky
● mleté čierne korenie
● soľ

Postup:

Brokolicu s karfiolom umyjeme. Do osolenej vody dáme na prvých 5 minút variť brokolicu. Po 5 minútach pridáme karfiol, aby sa uvarili rovnomerne. Keď je už zelenina mäkká, odstavíme a zlejeme vodu.
Pripravíme si pekáč vyložený papierom na pečenie a vysypeme tam karfiol a brokolicu. Mozarellu pokrájanú na plátky uložíme na zeleninu do pekáča.
V samostatnej nádobe si rozrobíme smotanu, mlieko, vajíčka a strúhanku. (Trošku strúhanky si necháme bokom na záverečné posypanie). Poriadne premiešame a prelejeme tým zmes brokolice, karfiolu a mozzarelly. Poriadne premiešame aby sa zelenina a syr obalil. Na záver posypeme strúhankou, aby sa pri pečení vytvorila opečená kôrka.
Dáme piecť na 200 stupňov na pol hodinku.
Podávame so zemiakovou kašou.

Zapečená brokolica s karfiolom a mozzarellou

Brokolicové cestoviny

Suroviny:

● 350 g špagiet / alebo iných cestovín ktoré Vám chutia
● 1 celá brokolica
● 200 g rukoly
● 200 g vlašských orechov
● olej (2 polievkové lyžice)
● soľ
● 50 g petržlenovej vňate
● 3 strúčiky cesnaku

Postup:

V slanej vode si uvaríme cestoviny. Nie dlho, nesmú sa rozvariť, lepšie sú al dente. Po uvarení ich zlejeme a uložíme do hlbokej misy. V inej miske si roztlačíme cesnak, pridáme petržlenovú vňať, 100 g orechov a olej. Rozmixujeme. Vznikne nám jemné pesto.
Medzitým si brokolicu nakrájame, ale použijeme len hlavičky. Dáme ju uvariť do slanej vody.
Na panvici s trochou oleja si osmažíme 100 g vlažských orechov, pridáme pesto, cestoviny a brokolicu. Všetko dobre premiešame, aby sa pesto dostalo na všetky cestoviny.

Brokolicové cestoviny

Zdroj: Pinterest.com