Opasky sú obľúbeným kúskom doplnku už celé veky. Nosíme ich k honosným šatám, ale aj ku klasickým ležérnym outfitom do práce, na nákupy, či do školy. Aj obyčajný tenký kúsok omotaný okolo pása dokáže s vašim outfitom hotové divy. V tomto článku vám poradíme, ako správne nosiť opasok a ktorý vám najviac pristane.

Ako nosiť opasok podľa typu postavy?

Opasky sú vhodné pre všetky typy postavy, stačí si iba vybrať správnu šírku. Podstatným faktorom pri výberu správneho opasku je vaša výška a umiestnenie pása. Ak máte pás v ideálnej výške, gratulujeme! Môžete nosiť opasky akejkoľvek šírky. Ak je však váš pás umiestnený výrazne nižšie alebo vyššie, vsaďte na tenšie opasky.

Širokým masívnym opaskom by sa mali vyhýbať najmä nižšie ženy. Hrubé opasky s výraznou sponou by vám iba zbytočne uberali centimetre. Ak chcete svoju postavu opticky predĺžiť, vyberte si vzdušnejšie opasky s menej výrazným zapínaním. Vysoké baby si môžu dovoliť troška extravagancie. Masívne výrazné opasky sú pre vás ako stvorené. Preto neváhajte a siahnite po metalických farbách, výrazných sponách alebo po zložitom viazaní.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako kombinovať obuv s oblečením 

Vrstvite a kombinujte!

Ak milujete vrstvenie a kombinovanie, vyberte si taký typ opasku, ktorý bude súvisieť aspoň s jednou farbou, ktorú máte na sebe. Odrážajte sa napríklad od vzoru na šatách alebo blúzke, či od farby topánok a kabelky. Viac tipov ohľadomm vrstvenie sme zrhnuli aj v našom článku Nezabúdajte na vrstvenie!

Pohrajte sa s farbami

Pri výbere farieb máte tri možnosti. Zvoliť môžete opasok rovnakej farby ako vaše šaty, sukňa alebo oblečenie, pristúpiť na rafinované kombinovanie alebo vsadiť na kontrast farieb. Pre koho sú vhodné jednotlivé farebné ladenia?

Noste opasok v rovnakom tóne ako je váš outfit

Opasok, ktorý farebne korešponduje s odtieňom šiat je perfektnou alternatívou pre tie ženy, ktoré chcú zacieliť pozornosť na inú časť tela. Váš pás bude len mierne zvýraznený a dominantou vášho looku sa môžu stať nohy alebo tvár.

Veľmi pekne ukážu aj šaty s tzv. všitým opaskom. Ulahodia postave a vy nemusíte dlho rozmýšľať, či sa materiály šiat a opaska náhodou nebijú.

Pás stredobodom pozornosti

Ako docieliť, aby sa všetky oči zamerali najmä na oblasť vášho pásu? Odpoveď je jasná – kontrastné kombinácie! Opasok a šaty, sukňu alebo nohavice postavte do farebného protipólu, vďaka čomu vytvoríte pestrý a výrazný outfit. Samozrejme, aj v tomto prípade platia pravidlá. Naštudujte si farebnú typológiu a zistite, aké farby spolu dokonale vychádzajú.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako kombinovať farby v oblečení? 

Ako nosiť opasok na slávnostné príležitosti?

Pokiaľ sa chystáte na stužkovú, ples, svadbu alebo inú významnú udalosť a veľmi túžite po šatách s opaskom, buďte pri výbere opatrná. Tento doplnok by mal pôsobiť honosnejšie a ženskejšie, ako pri bežnom outfite. K šatám zvoľte materiály ako napríklad satén alebo hodváb. Veľmi častou alternatívou sú aj šaty so všitým opaskom alebo jemne zvýrazneným pásom, ktorý vytvára ilúziu opaska.