Väčšinu vecí, ktoré v kuchyni ovládame, sme sa naučili od mamy, starej mamy, alebo na vlastných pokusoch a omyloch. Je dobré sa poučiť aj na chybách a vychytávkach iných.
Komu by sa nepáčilo ušetriť čas, peniaze či pár kalórií 🙂

Rýchlejšie roztopenie zmrazeného masla

Maslo si mrazíme do zásoby. Často sa však stane, že ideme variť alebo piecť, a jediné maslo, ktoré doma máme je práve to, ktoré sa mesiace mrazilo v mrazničke. Maslo sa neodporúča rozmrazovať v mikrovlnke, ani v horúcom kúpeli.
Stačí ho nastrúhať strúhadlom na syr. Menšie časti sa rozpustia na panvici skôr. V prípade pečenia sa menšie časti rozpustia v teple rúk počas zapracovania masla do cesta.

roztopenie masla

Vývar vždy po ruke

Uvariť zeleninový vývar zaberie trocha času. Ale často ho nemáme. Keď ideme variť večeru, často nás ani nenapadne, že pri jej príprave potrebujeme vývar. Rizotá či omáčky, potrebujeme vývar.
Preto treba mať vždy zásobu. Mnohokrát sa nám pri príprave jedla stane, že nám ostane konček petržlenu, kúsok mrkvy, troška cibule. Nevyhadzujte ich, ale postupne zhromažďujte v mrazničke. Keď už týchto zvyškov budete mať dosť, uvarte vývar. Potom ho rozdeľte do plastových nádobiek (sklo by mohlo roztrhnúť) a nechajte v mrazničke zamraziť práve na prípady, kedy ho potrebujete pri príprave iného jedla.

Zeleninový vývar

Extra rýchle cestoviny

Cestoviny sú takzvaná rýchlovka na večeru. Ich prípravu si vieme urýchliť malým trikom. V kanvici necháme zovrieť vodu. Po zovretí ju prelejeme do hrnca, ktorý je už postavený na zapnutom horáku. Ušetríme čas, kým voda v hrnci zovrie. Kanvica je predsa len rýchlejšia 🙂

Extra rýchle cestoviny

Rýchlo a pekne olúpané vajíčka

Nejde iba o estetiku, ak sa nám vajíčko pri lúpaní začne drobiť, zaberie to aj viac času. Ihneď po uvarení ich treba vložiť do uzatvárateľnej nádobky so studenou vodou a potriasť ňou. Škrupinka zmenou tepla a údermi o uzavretú nádobu popraská, a vieme ju bezproblémovo odstrániť.

pekne olúpané vajíčka

Presolené?

Ideálny spôsob, ako zabrániť presoleniu je ochutnávať jedlo počas prípravy. Ale aj tak sa nám to občas môže stať. Ak sa vám to stane pri polievke, pridajte zemiak. Ten soľ pohltí. Druhou možnosťou je priliať vodu.
Ak sa nám to stane pri omáčkach, použijeme citrón. Kyslá chuť „neutralizuje“ presolené.

Soľ

Zdroj: Pinterest.com