Každý deň rozmýšľate, čo uvaríte na ďalší deň? Určite v tom nie ste sama. Niekedy dojdú nápady, niekedy nie je čas ísť na nákup a musíme variť z toho, „co dům dal“. Určite sa v každej kuchyni nájdu základné koreniny ako soľ, čierne korenie a olej. Na to, aby sme niečo vykúzlili často stačia aj 4 suroviny a rýchle jedlá sú na svete. Čítajte ďalej, možno tieto suroviny práve máte doma aj vy.

1. Rýchla špargľová polievka

Suroviny: 

● 400 g konzervovanej špargle
● 25 g masla
● 2 lyžice hladkej múky
● 600 ml mlieka

Postup:

Konzervovanú špargľu si scedíme, ale vodu z nej nevylievame, odložíme ju bokom. Špargľu nakrájame na kúsky. V hrnci si roztopíme maslo a pridáme múku. Robíme to na malom ohni za neustáleho miešania. Pridáme scedenú špargľovú šťavu a mlieko a necháme zovrieť. Osolíme a okoreníme. Pridáme aj na kúsky nakrájanú špargľu a necháme variť ešte 3 minútky. Rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a môžeme podávať.

2. Kura na thajský spôsob

Suroviny:

● 8 ks kuracích stehien
● 6 ks strúčikov cesnaku
● 1 polievková lyžica rybacej omáčky
● 4 polievkové lyžice sójovej omáčky

Postup:

Kuracie stehná si z oboch strán narežeme na 4 miestach. V maždiari si roztlačíme cesnak a čierne korenie a túto pastu votrieme do rezov na kuracích stehnách. Z rybacej a sójovej omáčky spravíme marinádu a vložíme do nej mäsko. Prikryjeme alobalom a necháme 2 hodinky v chladničke. Upečieme na 200 stupňoch a máme hotovo.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Slané palacinky – 5 jednoduchých a rýchlych receptov 

3. Syrovo-zeleninový koláč

Suroviny:

● 350 g hotového krehkého cesta
● 150 ml smotany na šľahanie
● 300 g mrazenej zeleninovej zmesi (cca 2/3 balíka)
● 120 g strúhaného syra

Postup:

Na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme cesto a obložíme ním tartovú formu. Cesto do nej vtlačíme a dáme na 30 minút do chladničky. Zatiaľ si zapneme rúru na 200 stupňov. Cesto obložíme alobalom a nasypeme doň fazuľu. Dáme zapiecť na 15 minút. Následne alobal s fazuľou vyberieme a pečieme ešte 5 minút.
Robíme tak preto, aby sa cesto pekne a rovnomerne upieklo. V hrnci si uvaríme zeleninovú zmes, zlejeme ju a necháme vychladnúť. Zmiešame ju so smotanou, ochutíme soľou a čiernym korením a zmes vlejeme do formy. Posypeme syrom a necháme zapiecť, kým syr nezačne chytať zlatistú farbu.

4. Cestoviny s paradajkami a špenátom

Suroviny:

● 400 g cestovín
● 220 g čerstvého špenátu alebo 300 g mrazených špenátových listov
● 350 g cherry paradajok
● 120 g postrúhaného syra

Postup:

V osolenej vode uvaríme cestoviny. Nesmú sa rozvariť, stačia nám al dente. Do panvice alebo hrnca nalejeme olivový olej a špenát a paradajky nakrájané na polovice opražíme asi 2-3 minútky. Následne pridáme do panvice s paradajkami a špenátom cestoviny a dobre premiešame. Ochutíme soľou a čiernym korením. Kým je ešte panvica na plameni, pridáme trochu vody z cestovín, nastrúhaný syr a opäť poriadne premiešame. Ak chcete môžete pridať aj trochu kečupu alebo paradajkového pretlaku. Hotovo, dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať: Mrkva v hlavnej úlohe – 5 receptov z mrkvy 

Veríte, že je možné uvariť chutné a rýchle jedlá len zo 4 surovín? My rozhodne áno! Ktorý recept doma vyskúšate ako prvý?