Bordová je na jeseň v móde. Nielen v šatníku, ale aj v kuchyni. Cvikla je sezónna záležitosť, výborná na problémy s tepnami a žilami. Podporuje činnosť pečene a žalúdka a tvorbu žlče. Jednoducho poklad z našich sadov a záhrad. 🙂

Cviklová polievka s vajíčkom

Suroviny:

● 600 g cvikly
● ½ póru
● 2 ks väčších zemiakov
● soľ
● maslo
● majorán
● rasca
● 2 ks vajcia

Postup:

Na masle troška opražíme nakrájaný pór a zemiaky, nakrájané na malé kocky. Po opražení zalejeme vodou, osolíme a necháme variť cca 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Pridáme na kocky nakrájanú uvarenú cviklu (môžete si ju uvariť vopred alebo kúpiť predvarenú). Spolu podusíme 5 minút. Odstavíme, osolíme, okoreníme a ručným mixérom rozmixujeme dohladka. Podľa chuti ešte dochutíme koreninami.
Podávame s vajíčkom uvareným natvrdo, rozkrojeným na polovice.

Cviklové placky

Suroviny:

● 3 ks cvikly
● 2 ks vajcia
● 1 ks šalotky / cibule
● 1 ks mrkvy
● 200 ml jogurtu
● 1 polievková lyžica sušenej pažítky / 1 zväzok čerstvej
● 200 g ovsených vločiek
● 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
● ½ kávovej lyžice medu
● 100 g feta syra
● soľ
● čierne korenie
● tymian

Postup:

Nastrúhame si cviklu a mrkvu na hrubom strúhadle. Nadrobno nakrájame cibuľu/šalotku. Ak máme čerstvú pažítku, nadrobno nakrájame aj tú (jednu polovicu). 
Všetky nakrájané suroviny dáme do misky, pridáme vajíčka a ovsené vločky, v prípade, že máme sušenú pažítku, pridáme aj tú. Osolíme, okoreníme a necháme trošku odpočívať.
Medzitým si pripravíme dresing. Stačí zmiešať jogurt, med a citrónovú šťavu a pridať druhú polovicu pažítky.
Na oleji potom vypražíme placky. Podávame s dresingom a posypané feta syrom.

Cviklový koláčik

Suroviny:

● 1 ks cvikla
● 1 ks jablko
● 1 ks mrkva
● 3 ks vajcia
● 100 g masla
● 100 g hladkej múky
● 150 g kryštálového cukru
● 100 g hladkej múky
● 100 g masla
● 80 g horkej čokolády
● 1 ks detská výživa
● ½ hrnčeka ovsených vločiek
● 1 polievková lyžica kakaa
● 1 kávová lyžička kypriaceho prášku
● džem (podľa výberu)

Postup:

Na tento koláč potrebujeme odšťaviť mrkvu aj cviklu, použijeme len drť. Šťavu preto môžeme podávať ku koláčiku.
V miske si zmiešame drť s ovsenými vločkami, kakaom, detskou výživou a najemno nastrúhaným jablkom. V samostatnej mise vyšľaháme dohladka celé vajíčka a cukor. V horúcom kúpeli si roztopíme maslo a čokoládu a vlejeme ju do zeleninovej zmesi. Opäť dobre premiešame.  
Následne všetko zmiešame dohromady. Postupne pridávame preosiatu múku a kypriaci prášok. Celý čas miešame, aby nevznikli hrudky. Cesto si vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 40 minút pri teplote 175 stupňov.
Po upečení a následnom vychladnutí koláč pozdĺžne rozrežeme na dva pláty.
Natrieme džemom podľa výberu a pláty zlepíme.