Nekonvenčnosť, odvaha, rozmanitosť, ale aj otvorenosť a originalita. To sú vlastnosti, ktoré by sme mohli pripísať známemu slovenskému dizajnérovi Ferovi Mikloškovi. V rozhovore pre Fashion Secrets bez problémov prezradil, ako funguje fashion biznis na Slovensku, ako vyzerá jeho bežný deň, ako je to so vzťahom návrhár – klient, a dozvedeli sme sa tiež horúce informácie o pripravovanej módnej prehliadke novej kolekcie Miklosko Fashion Design.

_DSC1452 OK.jpg

Fashion biznis mnohí vnímajú ako povrchný. Aké sú Vaše skúsenosti a vzťahy s ľuďmi z tohto prostredia?

Áno, niektorí ho tak môžu vnímať, ale je to biznis ako každý iný. Má svoje pravidlá. Je pravda, že je o niečo okázalejší ako napríklad bankovníctvo, ale keď ho robíte so srdcom a chuťou, tak to určite stojí za to. Ja mám skúsenosti veľmi dobré, pokiaľ sa nedostanem do konfliktu presne pre túto akože povrchnosť.


Sklamal Vás módny svet v niečom? Mali ste zo začiatku úplne iné predstavy?

Ja, keď som profesionálne začínal (písal sa rok 1997 – vtedy som založil značku), nemal som najmenšie tušenie. Myslel som, že budem šiť šaty pre herečky a celebrity a sem-tam pre kamarátky. Nuž, prišla tvrdá realita platenia účtov a všetkého ostatného a zrazu sa kamarátkam a herečkám šiť z lásky a za reklamu nedalo.

Čo bolo najdôležitejším okamihom, ktorý Vás presvedčil, že idete správnou cestou?

Ten nastal, už keď som bol malý. Fascinovali ma látky a šaty z prvých módnych slovenských časopisov a bolo rozhodnuté. Ale chcel som mať v rukách hlavne remeslo, aby som šaty, ktoré navrhnem, vedel aj ušiť.

Móda je Vaša práca, ale žijete ňou aj v súkromí?

V súkromí ani nie, iba vtedy, keď si potrebujem objednať nohavice alebo niečo na seba z internetu. Vtedy lustrujem stránky, ale veľmi rýchlo ma to prejde. Objednám prvú vec a som spokojný. Nemám rád veľmi veľa vecí na výber, potom ma to mätie. A toho sa držím aj pri svojich klientkach, že im dám iba dva-tri návrhy, lebo čím viac, tým viac sa začína vymýšľať.

Ako vyzerá Váš bežný deň?

Ako deň každého iného pracujúceho človeka. Chodím do práce – ateliéru, kde riešime veci, zákazky… keď sa chystá prehliadka, je to ešte intenzívnejšie. Chodím do práce každý deň, s výnimkou, keď niekam cestujem. Ale to tiež nie nadlho, lebo akonáhle zistia, že som mimo, tak práve vtedy všetci všetko potrebujú.

S akými materiálmi najčastejšie a najradšej pri svojej tvorbe pracujete?

Boli rôzne obdobia a aj sú. Mení sa to z roka na rok. Začínal som s ťažkými korálkovými látkami, ktoré tu ešte neboli. Sám som bol pre ne v Dubaji v 99. roku a potom začali ostatní. Mám rád materiály poddajné a tvarovateľné, ale nevyhýbam sa ani ľahkým šifónom či saténovým hodvábom.

Kolekcia jar/leto 2019
Pozvánkou na prehliadku boli špeciálne ponožky s logom dizajnéra, ktoré sme mohli vidieť aj na móle.


Ako dlho trvá proces tvorby večerných šiat na zakázku?

Ako si naplánujem. Boli časy, keď sa šaty šili a navrhovali okázale, čiže boli náročné na spracovanie a zdobenie. Doba pokročila, ženy chcú funkčnosť, takže sa šaty odľahčujú od zdobenia a teatrálnosti. Dajú sa ušiť za deň, ak ste šikovný, ale aj za mesiac. 

Vidíte nejakú spojitosť medzi svojimi klientmi, ktorí vyhľadávajú Vašu tvorbu?

Áno, moje šaty sú rýchlo čitateľné. Tým, že mám vyštudované umelecké krajčírstvo scénických krojov a kostýmov, tak je v každom jednom modeli cítiť kus divadelného umelca. A sú klientky, ktoré majú rady takýto druh šiat. Nehovorím, že každé jedny sú divadelným kostýmom, ale prvkov s nádychom teatra sa nevzdávam.

Odmietli ste už niekedy klienta? Ak áno, prečo?

Samozrejme, že popri práci nastanú situácie, keď nastane problém, dajme tomu s osobou, alebo s komunikáciou v rámci práce. Takže áno, stane sa, že neprijmem klienta.

V súčasnosti pripravujete prehliadku. Prezradíte nám, na čo sa môžeme tešiť?

Prehliadka je v štádiu príprav, čo vyžaduje veľa sústredenia, hlavne v rámci modelov a doplnkov. A potom je tu druhá, technická časť, nad ktorou tiež musím intenzívne premýšľať, keďže chcem, aby bolo všetko podľa mojich predstáv. Bude to spoločenskejšia prehliadka kolekcie jeseň-zima v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Mám chuť obmieňať veci a aj kolekcie. Táto prehliadka bude noblesná, a veľmi!

Čo všetko musíte mať v hlave pri prípravách na prehliadku?

Všetko! Od návrhu modelu až po poslednú stoličku v sále, na ktorej budú hostia sedieť.