Jeseň sa už v plnej kráse usadila za našimi oknami a s ňou aj obdobie soplíkov, kašľa či bolesti hlavy. Ako si posilniť imunitu bez tabletiek? Naše babky na to mali jednoduchý recept, bylinky.

Harmanček

S harmančekom ste sa už určite stretli aj na potulkách v prírode. Vyzerá ako malá margarétka alebo sedmokráska. Naše babky ho zbierali a sušili hlavne pre jeho upokojujúce a protizápalové účinky.

Harmanček lekársky

Okrem toho, že posilňuje imunitu a upokojuje organizmus pred stresom, je tiež skvelým liekom na zažívacie ťažkosti či dokonca na bolestivú menštruáciu. Pozor by mali dávať však tehotné ženy. Harmanček ovplyvňuje aj hormonálny systém, čo by mohlo bábätko v brušku ohroziť.

Dnes už tento čaj zoženiete v každej dobrej čajovni a predajňach so sypanými čajmi. V kombinácií s medom si ho jednoducho zamilujete.

Echinacea

Tento názov môže pôsobiť exoticky, ale aj s týmto ružovo-fialkovým kvietkom ste sa už určite stretli. Často sa pestuje ako okrásna rastlina dorastajúca až do výšky jedného metra, no blahodárne účinky na ľudský organizmus jej nemožno uprieť.

Echinacea purpurová

Najliečivejšie účinky má koreň, ale zužitkovať vieme aj listy a kvety. Tie sa často využívajú na výrobu liečivej tinktúry, ktorá posilňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu.

S týmto čajom dokážete predchádzať príznakom prechladnutia aj chrípky. Je tiež účinný pri obrane tela pred infekciami v dýchacích cestách, posilňuje imunitu a dokonca spomaľuje starnutie pokožky.

Ibištek

Čaj z ibišteka je vyrobený z jeho krásne sfarbených kvetov. Má ružovo-červenú farbu a osviežujúcu chuť. Môžete si ho vychutnať teplý alebo ľadový.

Okrem lákavej farby a jedinečnej chuti má čaj z ibišteka mnoho zdraviu prospešných vlastností. Už naše prababičky ho užívali na liečbu horných dýchacích ciest, pri tráviacich ťažkostiach, aj pri bolestivej menštruácií, či pri ťažkostiach v menopauze.

Existuje veľa druhov Ibišteka, no liečivé druhy sú ibištek sudánskyibiš ružový známy aj ako topoľovka či ibištek jedlý, s ktorým sme sa mohli stretnúť pod názvom „okra“, ktorému sa dokonca pripisujú protirakovinové účinky.

Dnes už sa ku kvalitnému čaju dostaneme omnoho jednoduchšie ako naše babičky a prababičky. Vždy však treba mať na pamäti, že všetkého veľa škodí a so žiadnou bylinkou to netreba preháňať. Pozorne si preto vždy naštudujte správnu prípravu, dávkovanie aj dobu užívania vami vybraného čaju. Na zdravie 🙂