Česká kuchyňa je nám mnohým blízka. Viaceré ich jedlá sme prebrali, naše mamy a staré mamy ich vzali za svoje už počas spoločného štátu. Naši susedia majú radi sýte, možno trošku ťažšie pokrmy. Ale priznajme si to: naše halušky a pirohy tiež nie sú práve diétne.

Kulajda

Najtypickejšia česká polievka. Veľmi sýta, často nahradí aj hlavný chod.  

Suroviny:

● 200 ml kyslej smotany
● 300 g čerstvých húb
● 4 vajcia uvarené natvrdo
● 2 polievkové lyžice hladkej múky
● 3 polievkové lyžice masla
● 3 zemiaky
● 1 cibuľa
● štipka rasce
● 1,3 l vody
● 1 polievková lyžica octu
● štipka soli
● mleté čierne korenie
● kôpor
● petržlenová vňať
● štipka cukru

Postup:

Z múky a masla si v hrnci pripravíme zápražku. Dolejeme vodu a veľmi poctivo vymiešame, aby neboli hrudky. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a dochutíme rascou. Keď polievka začne vrieť, znížime plameň a varíme ďalej ešte cca 25 minút.
Na panvici si na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a na plátky nakrájané huby, osolíme, okoreníme a necháme dusiť, až kým huby nezmäknú.
Keď už sú huby mäkké, spolu s cibuľou ich pridáme do polievky. Povaríme 5 minút a pridáme smotanu. Ihneď odstavíme a poriadne premiešame. Ochutíme cukrom, petržlenovou vňaťou, kôprom a octom. S octom ako vždy pracujeme opatrne a ochutnávame.
Podávame s pokrájanými vajcami.

„Knedlo vepřo zelo“

Kto by ho nemiloval?! Skvost českej kuchyne. Extrémne ťažké jedlo na prácu aj pre žalúdok. Ale… raz za čas sa oplatí 🙂

Suroviny:

● 800 g kvasenej kapusty
● 600 g bravčovej krkovičky bez kosti
● 2 veľké cibule
● 200 g bravčovej masti
● 6 strúčikov cesnaku
● 3 polievkové lyžice cukru
● 2 polievkové lyžice polohrubej múky
● štipka octu
● štipka soli
● štipka celej rasce
● 15 guľôčok celého čierneho korenia
● 4 guľôčky celého nového korenia
● 3 bobkové listy
● voda
● šťava z kapusty
● domáce knedle

Postup:

Bravčovú krkovičku si nakrájame na rezne a poriadne vyklepeme na hrúbku 0,5 cm. Narežeme po bokoch a osolíme. Rezne z oboch strán potrieme roztlačeným cesnakom a necháme 4 hodiny v chladničke, kým nasiaknu chute a soľ.
V hrnci si rozpustíme bravčovú masť a pridáme cukor. Miešame, až cukor skaramelizuje. Pridáme si nadrobno nasekanú cibuľku a opražíme. Do hrnca pridáme kapustu a restujeme asi 5 minút.
Dochutíme soľou, celým čiernym a novým korením, bobkovým listom a rascou. Podlejeme šťavou z kapusty a dusíme 20 minút. Kapustu treba neustále miešať, aby sa nepripálila. Nakoniec pridáme múku a za stáleho miešania varíme ešte 10 minút. Pridáme ocot, ale opatrne. Ochutnávame.
Rezne si na masti opražíme z oboch strán. Stačí 10 minút na každú stranu.
Uložíme na kapustu a pridáme nakrájanú knedľu.
Knedle nemusíte pripravovať, na trhoviskách kúpite výborné knedle domácej výroby.

Moravské makové koláče

Na čas a prácu trošku náročnejší recept, ale stojí za námahu.

Suroviny na cesto:

● 3 vajcia
● 300 g hladkej múky
● 300 g polohrubej múky
● 1 šálka mlieka
● 1 kocka droždia
● 100 g rozpusteného masla
● 4 polievkové lyžice cukru
● 1 kávová lyžička soli
● olej na vymastenie plechu
● 1 žĺtok na potretie

● 250 g lekváru

Suroviny na makovú plnku:

● 200 g mletého maku
● 1 šálka mlieka
● 3 polievkové lyžice cukru
● 1 polievková lyžica strúhanky
● 1 vanilka

Suroviny na tvarohovú plnku:

● 400 g tvarohu
● 1 polievková lyžica rumu
● 1 balíček vanilkového cukru
● 4 polievkové lyžice cukru
● 50 g masla
● 1 žĺtok
● 1 polievková lyžica maizeny

Postup:

Všetky suroviny na cesto si zmiešame a vymiesime vláčne cesto. Hotové je vtedy, keď sa už nelepí na varechu. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Kým kysne, máme čas pripraviť si plnky.
Tvarohová plnka je rýchlejšia, stačí vymiešať všetky suroviny dohromady.
Maková plnka je trošičku náročnejšia. Mlieko si zohrejeme, pridáme mak, vanilku, strúhanku a cukor.  Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozrežeme na 16 častí. Vytvarujeme placky a vnútornú časť zatlačíme, aby mali vyvýšený okraj. Potrieme ich žĺtkom.
Makovú a tvarohovú plnku dáme striedavo do vnútra placky. Na stred dáme lekvár a necháme chvíľku kysnúť.
Pečieme na 170 stupňoch cca polhodinku.