Portugalsko, krajina, v ktorej vám na pobreží vietor prečeše vlasy. Pýši sa najstarším kníhkupectvom na celom svere. Zaujímavosťou je, že do Portugalska sa viete dostať zo Španielska netradične lanovou dráhou ponad rieku Guadiana, ktorá dosahuje v niektorých miestach rýchlosť až 100 km/h a dlhá je asi 150m. Takže ak sa chystáte na netradičný výlet, plný objavovania, Portugalsko vás isto nesklame. A ak tam síce nemáte práve teraz cestu, môžete si ho preniesť priamo do svojej kuchyne s týmto úžasným receptom.

Kalamáre plnené syrom a grilovanou zeleninou ( 2 porcie )

Plnené kalamáre
  • 6 stredných kalamárov
  • syr Sao Miguel / môžeme použiť aj čerstvý kravský syr
  • Tymián
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 rajčina
  • 1 paprika
  • Soľ
  • Korenie
  • Olivový olej

Postup:

  • Kalamáre vyčistíme. Odstránime z nich vnútornosti a priehľadný pozdĺžny skelet. Od chápadiel oddelíme časť za zobákom a ten následne vytiahneme. Z kalamárov stiahneme kožu a plutvičky a opäť dôkladne umyjeme
  • Olúpaný syr si nakrájame na kúsky, aby sa vošli do kalamárov. Pridáme soľ a korenie. Otvorenú časť kalamárov zašijeme špáradlom, aby nám syr v priebehu grilovania nevytiekol
  • Na druhej panvici začneme pripravovať zeleninu, ktorú máme vopred pripravenú na kolieska, v panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme zeleninu, čerstvý tymián, soľ a korenie a opekáme do zmäknutia
  • Zatiaľ sa nám kalamáre ugrilovali dozlatova, pokvapkáme citrónovou šťavou a môžeme podávať

Za skvelú inšpiráciu ďakujeme projektu Zrodené v EÚ a výbornému kuchárovi Petrovi Cvanovi.