Malta patrí do prvej päťdesiatky najšťastnejších krajín na svete. Jej historické bohatstvo je zapísané do pamiatok UNESCO a hlavné mesto Valletta patrí podľa hodnotenia UNESCO k najhodnotnejším historickým oblastiam na svete. V spolupráci s projektom Zrodné v EÚ a kuchárom Petrom Cvanom sme si pre vás prichystali tradičný maltský recept.

Pražma s kapunati (tradičná zeleninová príloha) 2 porcie

  • 1 väčšia pražma kráľovská
  • 1 citrón
  • Rozmarín
  • Tymián
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné baklažány
  • 1 stopkový zeler
  • 2 cibule
  • 1 plechovka lúpaných rajčín
  • ½ hrnčeka olív
  • Kapary – čajová lyžička
  • Biely vínny ocot
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • Zväzok bazalky
  • Soľ a korenie

Postup:

  • Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrov
  • Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny
  • Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku, do brucha vložíme plátky citrónu , čerstvý tymián a dva strúčiky cesnaku
  • Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 18 minút

Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati.

  • 2 stredné baklažány
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 2 cibule
  • Plechovka lúpaných rajčín
  • ½ hrnčeka zelených olív
  • Kapary – polievková lyžica
  • 4 lyžice bieleho vína
  • 1 lyžica octu
  • Lyžica hnedého cukru
  • Čerstvá bazalka

Postup:

  • Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať
  • Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou
  • Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho dozlatova – cca 8 minút
  • Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné, pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú  na kocky  a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme tiež cca 7-8 minút
  • Do hlbšej panvice dáme pokrájené, olúpané rajčiny, vínny ocot, cukor
  • Dôkladne premiešame, pridáme opečenú zelenu, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes  nepripalovala
  • Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky
  • Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými piniovými orieškami