Malta patrí do prvej päťdesiatky najšťastnejších krajín na svete. Jej historické bohatstvo je zapísané do pamiatok UNESCO a hlavné mesto Valletta patrí podľa hodnotenia UNESCO k najhodnotnejším historickým oblastiam na svete. V spolupráci s projektom Zrodné v EÚ a kuchárom Petrom Cvanom sme si pre vás prichystali tradičný maltský recept.
Pražma s kapunati (tradičná zeleninová príloha) 2 porcie

- 1 väčšia pražma kráľovská
- 1 citrón
- Rozmarín
- Tymián
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredné baklažány
- 1 stopkový zeler
- 2 cibule
- 1 plechovka lúpaných rajčín
- ½ hrnčeka olív
- Kapary – čajová lyžička
- Biely vínny ocot
- 2 lyžice trstinového cukru
- Zväzok bazalky
- Soľ a korenie
Postup:
- Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrov
- Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny
- Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku, do brucha vložíme plátky citrónu , čerstvý tymián a dva strúčiky cesnaku
- Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 18 minút
Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati.
- 2 stredné baklažány
- 2 stonky stonkového zeleru
- 2 cibule
- Plechovka lúpaných rajčín
- ½ hrnčeka zelených olív
- Kapary – polievková lyžica
- 4 lyžice bieleho vína
- 1 lyžica octu
- Lyžica hnedého cukru
- Čerstvá bazalka
Postup:
- Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať
- Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho dozlatova – cca 8 minút
- Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné, pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú na kocky a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme tiež cca 7-8 minút
- Do hlbšej panvice dáme pokrájené, olúpané rajčiny, vínny ocot, cukor
- Dôkladne premiešame, pridáme opečenú zelenu, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes nepripalovala
- Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky
- Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými piniovými orieškami