Vraví sa, že to najlepšie, čo si z dovolenky môžeme priniesť sú spomienky. Súhlasíme. Druhým najlepším suvenírom sú recepty na tradičné jedlá. Vieme si ich pripraviť kedykoľvek, aj po rokoch a preniesť sa v čase na večernú terasu k moru.
Na rozdiel od spomienok, jedlá nestratia na intenzite.

Špagety Aglio E  Olio

Jedlo, ktorým mnohí pohŕdajú. Veď čo je to za špecialita- cestoviny s olejom. Avšak recept prešiel mnohými vylepšeniami, najmä vďaka svojej jednoduchosti. Tento je jeden z najprepracovanejších, priamo od rodených Talianov. Samozrejme so surovín, ktoré sú bežne dostupné.

Suroviny na 2 porcie:

● 250 g špagiet
● 1 pohár sušených paradajok v oleji
● cesnaková soľ
● bazalkové pesto
● soľ
● parmezán
● korenie na špagety

Postup:

Špagety si uvaríme al dente v osolenej vode. Na panvicu si vylejeme olej z konzervy sušených paradajok a niekoľko posekaných sušených paradajok. Prihrejeme a vložíme špagety. Poriadne premiešavame, pridáme cesnakovú soľ, korenie na špagety a jednu veľkú lyžicu bazalkového pesta. Premiešame naozaj dôkladne.
Ozdobíme malou lyžičkou bazalkového pesta a parmezánom.

Špagety Aglio E Olio

Talianska bruschetta

Taliansko si môžeme pripraviť aj na raňajky alebo olovrant. Taliani milujú pečivo a preto nás aj tento recept prenesie k stredozemnému moru.

Suroviny:

● 3 ks veľkých paradajok
● sušená bazalka
● sušené oregano
● cesnaková soľ
● 2 polievkové lyžice olivového oleja
● 1 kus bagety/ chleba alebo iného pečiva
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 kávová lyžica balzamica

Postup:

Do misky si nakrájame paradajky na čo najmenšie kocky, bazalka, oregano, cesnakovú soľ, olej a balzamico. Všetko dôkladne premiešame a odložíme do chladničky.
Pečivo si nakrájame, potrieme jemno olivovým olejom a môžeme ich opiecť v rúre alebo v toasteri.
Na pečivo bohato nanesieme vychladenú zmes.

Talianska bruschetta

Talianska paradajková polievka

Priznajte sa! Koľkí z Vás si v talianskych reštauráciách objednávajú paradajkovú polievku? Určite mnohí! Taliani vedia paradajkovú polievku pripraviť bravúrne. Hlavne preto, že využívajú čerstvé paradajky a vyhýbajú sa pretlakom a konzervám.

Suroviny:

● 8 ks veľkých paradajok
● 1 ks cibule
● pohár bieleho vína
● 0,5 L vody
● 4 strúčiky cesnaku
● olivový olej
● bazalka
● soľ
● čierne korenie
● 100 g parmezánu
● bazalkové pesto
● staršie kúsky pečiva

Postup:

Na olivovom oleji opražíme nasekanú cibuľu a pridáme pretlačený cesnak. Na cesnak dávame veľký pozor, ľahko sa spáli. Prilejeme víno a necháme prevariť. Kým sa tak stane, paradajky si nakrojíme krížom, vložíme do horúcej vody, následne schladíme v studenej vode a olúpeme ich zo šupky. Pokrájame na menšie časti, a keď víno vrie, pridáme ich do hrnca. Prilejeme 0,5 L vody, posolíme, okoreníme a necháme variť 25 minút na miernom ohni.
Odstavíme a pridáme bazalku a 50 g parmezánu. Zvyšných 50 g použijeme na dozdobenie pri servírovaní. Na vrch polievky dáme polievkovú lyžicu bazalkového pesta.
Taliani do tejto polievky krutóny nedávajú, ale opečené pečivo používajú ako prílohu k polievke. 
Chlieb alebo bagetku preto nakrájame a trošku zapečieme. Podávame v samostatnej miske.

Pravá talianska paradajková polievka

Zdroj: Pinterest.com