Kto by si to nepamätal? Nenapodobiteľný puding s kompótom, dokonalá zemiaková kaša či mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Skúsme sa preniesť do detstva :).

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Prečo boli v jedálni také výborné? Je to len zidealizovaná spomienka? Kdeže! Fígeľ je v poctivosti. Kedysi sa nepoužívali žiadne polotovary, všetko bolo poctivo pripravené.
Chce to viac času, ale stojí to za to.

Suroviny na buchtičky:

● 500 g hladkej múky
● 25 g droždia
● 70 g kryštálového cukru
● 2 vajcia
● 300 ml mlieka
● 150 g masla
● nastrúhaná citrónová kôra
● štipka soli

Suroviny na krém:

● 700 ml mlieka
● 100 g kryštálového cukru
● 1 balíček vanilkového cukru
● ½ balíčka vanilkového pudingu
● 3 žĺtky

Postup:

V hrnčeku si pripravíme kvások – rozmiešame si droždie, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 polievkovú lyžicu cukru, 2 polievkové lyžice múky a necháme vykysnúť.
Do veľkej misy si preosejeme zvyšok múky, pridáme vajcia, cukor, roztopené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru, mlieko a kvások. Spracujeme cesto, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto.
Z cesta si vytvoríme valčeky o priemere cca 2 cm, nakrájame na dieliky a poukladáme na maslom vymastený plech. Necháme ich chvíľku podkysnúť, potrieme vajíčkom a upečieme dozlatista.
Kým sa buchtičky pečú, pripravíme si vanilkový krém. 350 ml mlieka spolu s cukrom prevaríme. Keď mlieko s cukrom vrie, pridáme vanilkový cukor zmiešaný s vanilkovým pudingom. Poriadne premiešame a odstavíme z plameňa. Až po odstavení pridáme žĺtky a mlieko, ktoré nám ostalo. Zmes zľahka posypeme práškovým cukrom, aby sa na kréme nevytvorila kožka.
Môžeme podávať :).

Dukátové buchtičky

Sviečková na smotane

Doma som nikdy nejedla takú sviečkovú ako v školskej jedálni. Ste na tom podobne? Vyskúšajte tento recept.

Suroviny:

● 1 kg hovädzieho zadného
● 80 ml oleja
● 100 g hladkej múky
● 800 ml mlieka
● ½ kg koreňovej zeleniny
● 300 ml smotany
● celé nové korenie
● 1 a ½ polievkovej lyžice horčice
● 2 cibule  
● 2 bobkové listy
● citrónová šťava
● štipka soli
● 1 knedľa

Postup:

Hovädzie si umyjeme, osušíme, osolíme a upečieme dozlatista. Mäso pečieme na rozpálenom oleji, nie iba nasucho.
Na oleji si v panvici opražíme cibuľu a koreňovú zeleninu, nakrájanú na kúsky. Pridáme celé nové korenie, bobkové listy a opečené mäsko. Podlejeme vodou (ideálne vriacou) a podusíme domäkka.
Mäkké mäsko oddelíme od zeleniny a pokrájame ho na plátky.
Do vody so zeleninou pridáme opraženú múku, vlejeme mlieko a smotanu. Chvíľku povaríme a pretlačíme cez sitko.
Dochutíme horčicou a citrónovou šťavou. Je nutné ochutnávať, aby ste dosiahli ideálnu chuť.
Varíme ešte 20 minút.
Knedľu nikdy nezohrievame v mikrovlnke! Bude hneď suchá a začne sa drobiť. Treba ju zohriať pekne po starom, v parnom kúpeli.

Sviečková na smotane

Cibuľačka s chlebom a syrom

Pre milovníkov polievok je školská jedáleň ideálna. Obrovská misa, obrovská naberačka a sloboda v tom, koľko si naložíte.

Suroviny:

● 2,5 litra vody
● 40 ml oleja
● 30 g hladkej múky
● petržlenová vňať
● 3 cibule
● štipka soli
● maslo
● chlieb/krutóny
● 150 g tvrdého syra

Postup:

Na oleji/masle si speníme pokrájanú cibuľu, zalejeme vodou a osolíme. Pridáme zápražku – nasucho opraženú múku – a povaríme.
Pridáme nasekanú petržlenovú vňať (môže byť aj mrazená) a trošku masla a varíme cca 20 minút. Chlebové krutóny s nastrúhaným syrom dávame do každej porcie až pri podávaní.

Cibuľačka s chlebom a syrom

Mliečna fazuľová polievka

Suroviny:

● 1 a ½ litra vody
● 40 g hladkej múky
● 30 g masla
● 300 g suchej fazule
● 1,3 litra mlieka
● bobkový list
● 15 g kôpru
● 3 strúčiky cesnaku
● štipka octu
● štipka soli

Postup:

Do vody namočíme prepláchnutú fazuľu. Keď trošku zmäkne, prilejeme vodu a bobkový list a dáme variť. Keď je fazuľa mäkká, vlejeme do nej múku rozmiešanú v mlieku, a ešte trošku povaríme.
Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, cukrom, octom, štipkou masla a posekaným kôprom.
Pri dochucovaní ochutnávame. Pozor dávame najmä pri octe.
Ak je polievka dochutená správne, povaríme ešte 20 minút.

 Mliečna fazuľová polievka