Žemľovka
Suroviny:
● 1 vianočka (nie čerstvá)
● 10 rožkov (nie čerstvých)
● ½ l mlieka
● 3 vajíčka
● 1 balíček vanilkového cukru
● 4 jablká
● 2 polievkové lyžice práškového cukru
● škorica
● maslo a strúhanka na vymastenie plechu
Postup:
Pečivo si nakrájame na menšie kúsky, dáme do väčšej misy a zalejeme mliekom. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Žĺtkovú penu potom pridáme k pečivo a mlieku a poriadne premiešame.
Jabĺčka si zatiaľ nastrúhame nahrubo.
Pripravíme si zapekaciu misu/vyšší pekáč – vymastíme ju maslom a vysypeme strúhankou.
Na dno misy utlačíme polovicu pečiva, nasleduje vrstva jabĺk posypaná škoricou, potom vrstva tvarohu vymiešaná s vanilkovým cukrom.
Navrch uložíme zvyšnú časť pečiva. Pečieme 30 minút pri teplote 200 °C.
Posypeme práškovým cukrom.
Koložvárska kapusta
Suroviny:
● 700 g bravčového pliecka
● 250 ml kyslej smotany
● 300 g mäkkej salámy
● 70 g slaniny
● 200 g ryže
● 150 g rajčinového pretlaku
● 1 balenie kyslej kapusty
● olej
● 1 cibuľa
● mleté čierne korenie
● mletá červená paprika
● mletá rasca
● soľ
● strúhanka
● 5 zemiakov
Postup:
Na troche oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pomleté mäso, rajčinový pretlak, mleté čierne korenie, soľ, rascu a červenú mletú papriku. Podlejeme vodou a podusíme.
Na druhej panvici si na oleji udusíme kyslú kapustu spolu so slaninou, nakrájanou na kocky.
Pripravíme si zapekaciu misu – potrieme olejom a vysypeme strúhankou. Pomaly do nej vrstvíme kyslú kapustu, na kapustu dusené mäso, na mäso dusenú ryžu, na ryžu nadrobno nakrájanú salámu a nakoniec znova kapustu.
Zalejeme smotanou a pečieme cca 50 minút. Ideálnou prílohou sú varené zemiaky.
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Suroviny:
● 250 g hovädzieho zadného
● 550 g bravčového pliecka
● 300 g ryže
● 110 g hladkej múky
● 2 vajcia
● 20 g masla
● 1 cibuľa
● 300 ml rajčinového pretlaku
● olej
● soľ
● 70 g kryštálového cukru
● mleté čierne korenie
● nové korenie
● mletá škorica
● bobkový list
● 6 zemiakov
Postup:
Umyté mäso pomelieme spolu s cibuľou. K vzniknutej zmesi pridáme dusenú ryžu, soľ, vajcia a mleté čierne korenie. Poriadne rozmiešame a vytvoríme ucelenú hmotu.
Zo vzniknutej masy vyformujeme guľky, ktoré poukladáme do pekáča, podlejeme vodou a podusíme. Keď sú guľky mäkké zvnútra, ale mierne opečené z vonkajších strán, sú hotové.
Na oleji si medzitým speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme múku a opražíme. Do hrnca pridáme rajčinový pretlak, soľ, cukor, škoricu, bobkový list a celé nové korenie, podlejeme vodou do požadovanej hustoty a chvíľku povaríme.
Už iba zjemníme maslom a môžeme podávať s mäsovými guľkami a uvarenými zemiakmi :).
Sladká rajčinová polievka
Suroviny:
● 500 g paradajkového pyré
● 1 väčšia cibuľa
● 450 g lúpaných krájaných paradajok
● maslo
● olivový olej
● guľatozrnná ryža
● soľ
● cukor
● drvená rasca
● mletá červená paprika
● nové korenie
● bobkový list
● tvrdý syr
Postup:
Na masle a olivovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme paradajkové pyré a konzervu krájaných paradajok. Potom pridáme 4 lyžice cukru, 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky, 1 bobkový list, 2 guľôčky nového korenia a drvenú rascu a povaríme 10 minút.
Vyberieme bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérom.
Ak treba, pridáme vodu (podľa toho, či chceme hustú alebo redšiu polievku). 10 minút povaríme a vsypeme guľatozrnnú ryžu. Varíme ďalších 15 minút a odstavíme.
Syr strúhame až do konkrétnych porcií pri podávaní.