Cookies je klasická americká dobrota. „Cookiesky“ si viete kúpiť v každej samoške. Kto však už niekedy upiekol svoje, o kupované už nikdy nezavadil. Čerstvé cookies sú vynikajúce s mliekom. Vyskúšajte, neoľutujete.
Vrhne sa na ne celá rodina.

Klasické COOKIES

Suroviny:

● 1 Palmarín
● 1 a ½ šálky kryštálového cukru
● 1 ks vanilkový cukor
● 3 ks vajíčka
● 4 šálky polohrubej múky
● 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
● 1 kávová lyžička prášku do pečiva
● 1 varová čokoláda / čokoládové kvapky na pečenie
● posekané orechy

Postup:

Pred pečením si z chladničky vyberieme Palmarín, aby zmäkol.
Múku si preosejeme, pridáme po lyžičke sódy bikarbóny a prášku do pečiva a poriadne premiešame. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a 3 ks vajíčok. Rukami zapracujeme na cesto, až potom pridáme orechy. S cestom bez orechov sa ľahšie pracuje a orechy sa lepšie zapracujú do už pripraveného cesta. Pridáme nakrájanú varovú čokoládu. Radíme zvoliť skôr kupované čokoládové kvapky, ušetríte si tým čas aj trocha neporiadku.
Na pomúčenej doske valčekom vypracujeme na cesto o hrúbke cca ½ cm. Vykrajovačkami alebo pohárom vykrojíme kruhy a poukladáme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch cca 20-25 minút.

Makové COOKIES

Suroviny:

● 100 g hladkej múky
● 80 g ovsené vločky
● 1 ks jablko
● 1 ks banán
● 60 g mletý mak
● 50 g masla
● 1 kávová lyžica prášok do pečiva
● 2 lyžice medu
● škorica

Postup: 

Múku si preosejeme a poriadne premiešame s práškom do pečiva. Pridáme roztlačený banán, nastrúhané jablko a zmäknuté maslo a zapracujeme. Postupne pridáme aj mak a ovsené vločky. Na záver do cesta vpracujeme med a škoricu. Cesto sa nesmie drobiť.
Na plech si pripravíme papier na pečenie. Naň naukladáme malé placky, ktoré vyformujeme z cesta. Pečieme 20 minút na 180 stupňoch.

Jahodové COOKIES s mascarpone

Suroviny:

● 110 g mascarpone
● ¾ šálky cukru
● 1 a ¼ šálky hladkej múky
● 60 g masla
● 1 ks vajce
● 1 čajová lyžička vanilkového cukru
● ½ kávovej lyžice prášku do pečiva
● štipka soli
● ¾ šálky nakrájaných jahôd
● 140 g bielej čokolády nakrájanej na kúsky

Postup: 

Maslo si pred prípravou vyberieme z chladničky, aby zmäklo. Následne ho spolu s cukrom a mascarpone vymiešame do peny. Pridáme vajíčko a znova vymiešame. Pridáme ostatné suroviny okrem jahôd. Múku ako vždy preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva v samostatnej nádobe. Následnej pridáme do zmesi.
Kým pridáme jahody, nasypeme na ne cca 1 a ½ lyžice hladkej múky aby sa obalili a premiešame. Potom ich môžeme vmiesiť do cesta.
Cesto necháme pol hodinku odpočívať v chladničke.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a naukladáme naň malé placky z cesta.
Pečieme cca 20 minút na teplote 180 stupňov.