Cuketa v našich končinách obvykle končí v karí soté, v zeleninovom rizote alebo v plackách. Je možné využiť aj jej estetický vzhľad a použiť ju v slanej verzii a urobiť si cuketový koláč. Je rýchly a veeeeeľmi chutný.

Na cuketový koláč budete potrebovať:

● 1 balenie chladeného lístkového cesta
● 1 veľká / 2 menšie cukety
● 1 Ricotta
● 2 lyžičky strúhaného parmezánu
● 2 lyžičky strúhaného tvrdého syra (podľa vlastného výberu
● 1 citrón
● trochu pesta podľa vlastného výberu
● citrónová kôra z jedného citróna (ak nemáte bio citrón, radšej použite sušenú – cca 1 lyžičku)
● olivový olej
● štipka mletého čierneho korenia
● štipka soli

Postup:

Na plech si uložíme chladené lístkové cesto. Začneme plnkou. Tú však nedávame až po samotný okraj cesta. Necháme voľné cca 2-3 cm cesta.

Ricottu vymiešame s parmezánom, tvrdým syrom, pridáme citrónovú kôru, šťavu z polovice citróna, štipku olivového oleja, osolíme a okoreníme. Plnku poriadne vymiešame a potrieme ňou cesto. Netreba zabudnúť na voľné okraje.

Cuketu si nakrájame na tenké kolieska a vložíme do misy. Pridáme olivový olej, šťavu z druhej časti citróna, pridáme soľ, mleté čierne korenie a trocha pesta. Cuketu v tejto zmesi poriadne vyváľame a „poobaľujeme“. Následne ju poukladáme na plnku. Kolieska cukety sa môžu pokojne prekrývať.

Na záver zahneme čisté okraje cesta do vnútra. Pečieme cca pol hodinku pri teplote 200 stupňov.

Cuketový koláč

Mohlo by vás tiež zaujímať: Nepečené koláče – 3 rýchle recepty