Kto ochutnal slaný karamel chce znova. A viac. Nie je ľahké kúpiť ho v obchode, nie každá predajňa ho ponúka. Navyše, nestojí málo. Vyrobte si ho sami doma, kedykoľvek sa Vám zachce.

slaný karamel

Suroviny:

● 225 g javorového sirupu
● 225 g cukru
● 300 g smotany na varenie
● trocha kokosového tuku  
● 4 štipky soli

Postup:

Javorový sirup a cukor si nasypeme do vysokého hrnca a varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Trvá to cca 10 minút. Je nutné zmes neustále miešať, aby sa nezačali tvoriť zrazeniny. Keď je cukor úplne rozpustený, pridáme 1 polievkovú lyžicu kokosového tuku. Varíme spolu ďalšie dve minútky.
Pridáme smotanu. Keď chete predísť prskaniu karamelovej zmesi, treba smotanu trochu ohriať (buď v mikrovlnke alebo na plameni). Smotanu vmiešame do zmesi a varíme cca 7 minút. Celý čas miešame. Na záver pridáme 4 štipky soli a poriadne premiešame. Necháme variť ešte cca minútku a odstavíme.
Necháme 2 hodiny chladnúť pri izbovej teplote a nalejeme do zaváraninových fľašiek. Po vychladnutí odložíme do chladničky, kde slaný karamel vydrží aj 2 týždne.
Môžete ho pridávať do muffinov, do raňajkových kaší či natrieť na palacinky.
Ak Vám v chladničke veľmi stuhne, stačí fľaštičku dať do teplej vody, karamel zmäkne.
Dobrú chuť!