Jabĺk je každoročne na Slovensku dostatok. Či ich už kúpite v supermarkete, na trhu alebo si dopestujete vlastné, dajú sa krásne využiť pri pečení. Skúste s nami 3 vynikajúce jablkové koláče. 2 z nich sú staré známe klasiky, odporúčame ale vyskúšať aj veľmi estetickú novinku- jablkové ruže.

Jablkové záviny

Suroviny:

♥ 1 kg jabĺk
♥ 150 g margarínu
♥ 300 g hladkej múky
♥ 150 ml mlieka
♥ 6 polievkových lyžíc strúhanky
♥ 3 polievkové lyžice cukru
♥ 2 polievkové lyžice octu
♥ 1 ks škoricového cukru
♥ 1 ks vanilkového cukru
♥ 1 ks vajce na potretie
♥ štipka soli

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Na jemnom sitku si preosejeme hladkú múku. Do nej si na strúhadle nastrúhame Margarín, pridáme ocot, mlieko a soľ. Vypracujeme vláčne cesto a necháme pol hodiny až hodinu odležať. Cesto si po odležaní rozrežeme na 2 rovnaké časti a každú vyvaľkáme na tenký plát.
Pláty si posypeme strúhankou. V miske si zmiešame nastrúhané jablká, cukor, vanilkový cukor a škoricový cukor a nanesieme na strúhankou posypané pláty.  Stočíme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch.

Jablková štrúdľa/ závin

Klasický jablkový koláč

Suroviny:

♥ 1 kg jabĺk
♥ 2 vajcia
♥ 1 Palmarín
♥ 750 g hladkej múky
♥ 250 g práškového cukru
♥ 1 balenie prášku do pečiva
♥ 1 balenie škoricového cukru

Postup:

Do väčšej misy preosejeme múku a v nej premiešame práškový cukor. Pridáme práškový cukor, na strúhadle postrúhaný zmäknutý Palmarín a 2 ks vajec. Rukami vypracujeme na pevné cesto, ktoré si následne rozdelíme na dve rovnaké časti. Každé zabalíme do sáčku a odložíme na 15 minút do mrazničky.
Umyté jablká si nastrúhame na strúhadle, pridáme 1 balík škoricového cukru a poriadne premiešame.
Cesto z mrazničky po 15 minútach rozvaľkáme na pomúčenej doske. Plát nemusí byť tenký, je dobré ak sa bez odrezkov vmestí na plech.  Na spodnú vrstvu cesta naukladáme jablká, rovnomerne uhladíme a dáme druhú vrstvu cesta. Vrchnú vrstvu poprepichujeme vidličkou. Dáme piecť na 60 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Klasický jablkový koláč

Mohlo by vás tiež zaujímať: Zdravý letný cheesecake 3 x inak 

Jablkové ruže z lístkového cesta

Suroviny:

♥ 5 ks stredne veľkých jabĺk
♥ 2 balenia chladeného lístkového cesta
♥ 1 ks vajce
♥ 75 g cukru
♥ 120 g mletých mandlí
♥ 2 polievkové lyžice roztopeného masla
♥ práškový cukor
♥ štipka soli

Postup:

Pripravíme si formu na mufiny a vymastíme ju maslom alebo špeciálnym sprejom na plechy. Z chladničky si vyberieme mrazené lístkové cesto ( pracuje sa s ním lepšie ako s hĺbkovo mrazeným).
V miske si zmiešame mleté mandle, cukor, štipku soli, vajce a roztopené maslo. Miešame, kým sa nám nevytvorí krém.
Umyté jablká zbavíme stredu a pokrájame na tenké plátky. Treba pracovať rýchlo, aby jablká nezhnedli. Ak chcete zabrániť zhnednutiu, pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
Lístkové cesto si rozvinieme a pokrájame na cca 7-8 cm pláty. Na pásiky natrieme mandľovú plnku a na plnku naukladáme plátky jabĺk. Jablká ukladáme tak, aby presahovali cca 0,5-1 cm nad okraj cesta. Cesto zvinieme do tvaru ruží, uložíme do formy na pečenie mufinov a pečieme 40 minút pri 180 stupňoch.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Jablkové ruže