Jedlo je láska! To nie len slogan jedného z veľkých potravinových reťazcov. Je to pravda, ktorá tu bola už pred reklamou. Dobré jedlo sa spája s domovom, s miestom, kde sme v bezpečí. Koľkokrát mamičky varia svojim dospelým deťom ich obľúbené jedlo, keď konečne zavítajú do rodného hniezda? Koľko manželiek pečie koláče a celý deň vyvára, keď sa manžel po dlhšom čase vráti domov? Áno, jedlo je prejav lásky. Valentín mnohí považujú za komerčný sviatok a tvrdia, že lásku si máme prejavovať stále, nielen v tento jeden deň. Súhlasíme, nemusíte kupovať dary. Stačí pripraviť dobré jedlo ako valentínske prekvapenie a dať doň trochu lásky (nielen obrazne, ale aj vizuálne).

Láskyplné volské oko ako valentínske prekvapenie

Raňajky môžu milo prekvapiť. Volské oko v tvare srdiečka poteší nielen oko, ale aj žalúdok.

Suroviny:

● 2 párky
● 2 plátky šunky
● 2 vajíčka
● soľ

Postup:

Párok si pozdĺžne rozrežeme, neprerezaný necháme len konček o hrúbke cca 1,5 cm.
Potom ho pretočíme, ohneme a vytvoríme z neho srdiečko. Na spodnej strane spojíme špáradlom. Vnútro srdiečka vyplníme plátkom šunky.
Na panvici si zohrejeme olej a položíme naň srdiečko. Vlejeme vajíčko, posolíme a prikryté smažíme, až kým vajce nemá požadovanú konzistenciu.

Volské oko s párkom v tvare srdca

Lievance v tvare srdca ako valentínske prekvapenie

Ráno robí deň. Spravte si ráno plné lásky so srdiečkovými lievancami.

Suroviny na cesto:

● 2 hrnčeky polohrubej múky
● 2 hrnčeky mlieka (najlepšie plnotučného)
● 2 vajíčka
● ½ hrnčeka cukru
● 1 kávová lyžička kypriaceho prášku
● 1 kávová lyžička sušenej citrónovej kôry
● štipka soli

Suroviny na ozdobu:

● mrazené ovocie
● práškový cukor

Postup:

Do veľkej misy si preosejeme múku zmiešanú s kypriacim práškom, pridáme cukor a dolejeme mlieko. Poriadne premiešame a pridáme štipku soli a citrónovú kôru. Ak sa nám zdá cesto príliš husté, opatrne prilejeme mlieko. POZOR! S mliekom sa to nesmie prehnať.
Na rozpálený olej položíme formičku srdiečka, v ktorej pečieme lievance. Ak doma takúto formičku nemáte, je aj iná možnosť. Naplňte cukrárske vrecko cestom na lievance a na panvici vytvorte srdiečka. Zdobiť môžeme aj prehnane, veď Valentín je len raz ročne.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Horúce valentínske kúsky do spálne 

Lievance SRDCIA

Panna cotta ako valentínske prekvapenie

Panna cotta je neodolateľný dezert. Majú ho v každej lepšej reštaurácii a po romantickej večeri je častou voľbou. Dali ste si ho na prvom rande? Zaspomínajte si :).

Suroviny:

● 1 liter smotany na šľahanie
● 6 polievkových lyžíc cukru
● 6 plátkov želatíny

Zdobenie:

● práškový cukor
● mak
● maslo
● maliny/jahody

alebo:
● slaný karamel
● karamelový cukor
● maliny/jahody

Postup:

Smotanu s cukrom za stáleho miešanie varíme, kým sa cukor nerozpustí. Do vody dáme na 3 minútky rozpustiť želatínu, potom vodu zlejeme a želatínu vložíme do smotany. Pomaly, za stáleho miešania, počkáme, kým sa želatína neroztopí. Smotana nesmie vrieť!
Po rozpustení želatíny vlejeme zmes do formičiek/pohárov/misiek, ktoré predtým vypláchneme studenou vodou. Dáme do chladničky. Mnohé recepty odporúčajú 2 hodiny. Je to málo – pokojne ju tam nechajte celú noc. Zdobiť môžete bohato, smotanová chuť sa hodí prakticky ku všetkému.
Môžete si pripraviť makovú verziu. Stačí zmiešať práškový cukor a pomletý mak, posypať nimi panna cottu a poliať ju rozpusteným maslom. Alebo si pripravte karamelovú. V teplom kúpeli rozpustite slaný karamel (kúpite v sklenenej nádobke) a posypte karamelovým cukrom.
V každom prípade ozdobte červeným ovocím, či už malinami alebo jahodami. Červená je farba lásky a vášne. A práve o tom je sviatok zamilovaných.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Sexi hry pre dvoch