Každé ročné obdobie nám prináša do kuchyne typické chute. S jeseňou sa spájajú huby, kačka a tekvica. Prinášame Vám 3 recepty, ktoré chutia jeseňou 🙂

Krémová polievka s kuriatkami

Suroviny:

● 400 g čerstvých kuriatok + 50 g kuriatok na ozdobenie
● 800 ml hubového vývaru
● 1 ks cibule
● 150 ml smotany na šľahanie
● 150 ml bieleho vína
● 50 g masla
● štipka mletého bieleho korenia
● štipka soli
● štipka pažítky

Postup:

V hrnci si rozpustíme maslo a orestujeme cibuľu dozlatista. Všetky kuriatka (450 g) si nakrájame na malé kocky a pridáme k cibuli. Restujeme, až kým nezredukujeme všetku vodu, ktorú kuriatka pustili. 50 g si odoberieme a odložíme na neskôr (na ozdobenie). Pridáme 150 ml bieleho vína a znova redukujeme všetku tekutinu.
Pridáme hubový vývar a kuriatka povaríme cca pol hodinku. Nemusíte sa báť, že sa rozvaria, polievku totiž po dovarení rozmixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme smotanu a mixujeme ďalej, až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Ochutíme soľou a mletým bielym korením.
Pri podávaní polievku dozdobte kuriatkami, ktoré ste si odložili bokom, posypanú pažítkou. Ak Vám vyhovuje, pridajte aj krutóny/ opražené kúsky chleba.

Krémová polievka s kuriatkami

Kačacie stehno s červenou kapustou a lokšou

Suroviny :

● 4 ks kačacie stehno
● 1 ks cibuľa
● tymian
● 4 ks strúčiky cesnaku
● mleté čierne korenie
● štipka soli
● olej
● 4 ks lokša
● 700 g červenej kapusty
● 40 g masti
● štipka rasce
● ocot
● škorica
● 1 ks cibuľa
● 1 ks bobkový list
● štipka cukru
● štipka soli
● mleté čierne korenie

Postup:

Umyté kačacie stehná dáme do pekáča ( je lepšie použiť hlbší a hrubší plech), Osolíme, okoreníme, potrieme pretlačeným cesnakom a posypeme tymianom. Polejeme ich olejom/ masťou, prikryjeme alobalom  a dáme piecť na 100 stupňov. Pečieme cca 5 hodín. Po 5 hodinách ich vyberieme z masti na čistý plech a dáme ešte zapiecť, kým sa nevytvorí chrumkavá zlatistá vrstva.
V hlbokom hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme postrúhanú červenú kapustu a dusíme, kým kapusta nepustí šťavu. Po vyparení šťavy ešte podlejeme vodou, aby sa kapusta nepripiekla. Pridáme bobkový list, cukor, štipku rasce, soli a octu podľa chuti. Varíme do mäkka. Po uvarení pridáme na tanier ku kačacím stehnám a pridáme lokše. Môžu byť aj kupované, recept je sám o sebe dosť náročný, kľudne si ho na záver zjednodušte.

Kačacie stehno s červenou kapustou a lokšou

Tekvicové halušky s bryndzou

Suroviny:

● 1 ks maslová tekvica
● 125 g masla
● 500 g hladkej múky
● 150 g slaniny
● 400 g bryndze
● štipka soli
● štipka čierneho korenia

Postup: 

Tekvicu si postrúhame, osolíme a okoreníme. Chvíľku ju necháme odpočívať, aby pustila vodu, ktorú odlejeme. Postupne pridávame múku a zapracovávame na cesto. Ďalej postupujeme ako pri klasických haluškách. Cez sito ich pretlačíme do vody a necháme variť, až kým sa nezačnú vyplavovať.
Spenené maslo si zmiešame s 1 lyžicou múky a necháme chvíľku opražiť. Pridáme k haluškám a poriadne premiešame.
Hotové halušky prelejeme rozpustenou bryndzou a ozdobíme opečenou slaninkou.

Tekvicové halušky s bryndzou