Kokos je exotický a lahodný plod, ktorý sa v posledných rokoch stal obľúbenou ingredienciou v mnohých kuchyniach po celom svete. Jeho sladká chuť a krémová konzistencia poskytujú vynikajúci základ pre širokú škálu jedál. Poďme sa spoločne ponoriť do sveta kokosu a objaviť jeho kulinársky potenciál!

Kokosové vafle

Suroviny:

● 2 ks vajec
● 20 g mletého kokosu
● 25 g mletých ovsených vločiek
● 30 g mandľovej múky
● 2 polievkové lyžice cukru
● 1 polievková lyžica kokosového oleja
● ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva
● ½ kávovej lyžičky vanilkového extraktu / 1 kávová lyžička vanilkového cukru
● štipka soli

Postup:

Cukor a vajcia vyšľaháme do hustej peny. Pridáme ostatné suroviny – kokosový olej, mleté ovsené vločky, mletý kokos, mandľovú múku, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a štipku soli. Všetko veľmi dôkladne premiešame.
Cesto si rozdelíme na porcie vo vafľovači – podľa skúsenosti, koľko cesta sa vojde do vášho prístroja. Podávame s jogurtom, džemom a posypané orechmi podľa výberu.

Kokosové vafle

Kokosovo-karamelová roláda

Suroviny:

● 2 ks oblátok
● 100 g maslových sušienok
● 100 g kryštálového cukru
● 170 ml + 4 polievkové lyžice vody
● 100 g práškového cukru
● 100 g masla
● 100 g sušeného mlieka
● 4 polievkové lyžice kokosu

Postup:

Pripravíme si oblátky. Na panvici skaramelizujeme cukor a pridáme 170 ml vody. Karamel rozvaríme a pridáme doň podrvené maslové sušienky. Uvaríme na hladké cestíčko.
Medzitým si v samostatnom hrnci rozpustíme maslo so 4 PL vody. Dávame veľký pozor, maslo s vodou nesmie vrieť! V miske zmiešame kokos, sušené mlieko a cukor. Vsypeme to do masla s vodou a na malom plameni miešame, kým nevznikne cestíčko.
Teplý karamel natrieme na jednu oblátku. Hneď na ňu natrieme aj teplú kokosovú zmes. Oblátku stočíme, obalíme alobalom a dáme schladiť do chladničky. Opakujeme aj s druhou oblátkou.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Nepečené koláče – 3 rýchle recepty 

Kokosovo-karamelová roláda

Nepečená kokosovo-pomarančová torta

Suroviny:

● 200 g svetlých BeBe keksov
● 90 g strúhaného kokosu
● 125 g masla
● 250 g hrudkovitého tvarohu
● 125 ml mlieka
● 60 g kryštálového cukru
● 350 g bieleho jogurtu
● 6 plátkov želatíny
● 40 ml pomarančovej šťavy
● 1 balík práškovej želatíny

Postup:

Bebe keksy si podrvíme tak, aby nám vznikla „Bebe múka“. K tejto múke pridáme 1/3 kokosu (30 g) a primiešame rozpustené maslo. Hmotu natlačíme na dno do kruhovej formy vystlanej papierom na pečenie. Odložíme odpočívať do chladničky.
V menšom hrnci rozmiešame cukor, mlieko a zvyšok kokosu (60 g) a varíme, kým mlieko nevsiakne do kokosu. Zmes následne preložíme do misky a pridáme k nej jogurt a tvaroh.
Prichystáme si plátkovú želatínu podľa návodu na obale a vmiešame ju do krému z kokosu a jogurtu. Krém navrstvíme na sušienku, ktorá odpočívala v chladničke, a opäť dáme chladiť do chladničky.
Pomarančovú šťavu dáme variť a tesne pred varom do nej vmiešame práškovú želatínu. Poriadne premiešame, odstavíme, necháme vychladnúť a nalejeme na tortu.
Na noc dáme do chladničky a ráno nás čaká sladké prekvapenie.

Nepečená kokosovo-pomarančová torta

EXTRA TIP pre odvážnych: Kokos a rezeň?

Kto má rád exotiku a netradičné spojenie chutí, určite sa poteší. Rezeň v kokose? Prečo nie! Pripravíte ho klasicky – trojobal múka, vajíčko, ale namiesto strúhanky použijeme kokos. Spojenie sladkej a mäsovej chuti je príjemným šokom pre chuťové poháriky.
Ak z toho máte obavy, skúste pri príprave klasických rezňov takto pripraviť aspoň jeden.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Slané palacinky – 5 jednoduchých a rýchlych receptov 

Rezeň v kokose