Mak medzi zubami…. no a čo, keď tak úžasne chutí? Navyše nás často v spomienkach vracia do detstva. Veď kto u starej mamy nejedol makovník, makové rožky či makové slimáky?

Makový koláč Classic

Extrémne ľahký recept vhodný aj pre začiatočníkov, prípadne v stave núdze – návšteva pred dverami a prázdna chladnička :).

Suroviny:

● 2 hrnčeky mletého maku
● 2 hrnčeky cukru
● 2 hrnčeky mlieka
● 2 hrnčeky polohrubej múky
● 2 ks vajcia
● 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
● 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
● 2 balenia nastrúhanej citrónovej kôry
● 2 polievkové lyžice šťavy z citróna
● citrónová poleva

Postup:

Všetky suroviny okrem citrónovej polevy zmiešame dohromady a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech bude ťažký, ale toho sa nebojte.
Citrónová šťava a citrónová kôra sa k chuti maku výborne hodia. Preto koláč po upečení ešte polejeme citrónovou polevou.

Makový koláč

Maková bábovka

Bábovka je pri pečení obľúbenou voľbou. Vyzerá krásne a dobre sa servíruje. Maková je zaujímavá a výborná.

Suroviny:

● 1 hrnček mletého maku
● 2 a ½ hrnčeka hladkej múky
● 4 vajcia
● 1 hrnček mlieka
● 1 hrnček cukru
● 1 balenie vanilkového cukru
● 125 ml oleja
● 1 balenie prášku do pečiva
● citrónová poleva

Postup:

Vajíčka s cukrom si mixérom vyšľaháme do peny, postupne prilejeme olej a stále šľaháme. Pridáme aj ostatné suroviny: mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Pridávame pomaly a celý čas šľaháme.
Cesto vylejeme do formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou (nikdy nie strúhankou). Pečieme na 180 °C cca hodinku. Bábovku treba sledovať, aby sa vršok nezačal pripekať.
Po vychladnutí a vyklopení polejeme citrónovou polevou. Kyslastá chuť citrónovej polevy je dokonalým doplnkom k chuti maku.

Maková bábovka

Makovník

Existuje väčší gurmánsky návrat do detstva? Určite nie! Makovník predsa musí mať rád každý. Dnes je možné kúpiť si chladené/mrazené lístkové cesto a celý postup zrýchliť a zjednodušiť.
Recept je poctivým originálom starých materí, keď nebola samoška s chladiacim pultom na každom rohu.

Suroviny:

● 400 g mletého maku
● 400 g práškového cukru
● 500 g hladkej múky
● 250 ml mlieka
● 20 g droždia
● 325 g masla
● 1 čajová lyžička cukru
● štipka soli

Postup:

Do väčšej misy nasypeme preosiatu múku, štipku soli a maslo, ktoré si nakrájame, aby sa ľahšie zapracovalo do cesta. Z ingrediencií si spracujeme tzv. drobenku – cesto, ktoré nie je celistvé.
V hrnčeku si zarobíme kvások – zmiešame droždie, 50 ml mlieka a čajovú lyžičku cukru.
Zvyšnú časť mlieka privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme cesto – drobenku. Necháme chvíľku vychladnúť, a keď bude cesto vlažné, pridáme kvások.
Nasleduje najťažšia časť – ide sa miesiť. Miesime, kým vládzeme, respektíve kým sa už cesto nelepí.
Necháme 20 minút kysnúť na pomúčenej doske.
Po 20 minútach by malo pekne podrásť. Rozrežeme ho na 4 časti a každú si rozvaľkáme natenko. Posypeme makom, ktorý je zmiešaný s práškovým cukrom. Polejeme maslom rozpusteným na panvici, zvinieme a uložíme na plech. Medzi závinmi necháme cca 3 cm priestoru. Necháme ich na pekáči ešte 15 minút, potrieme vajcom a na viacerých miestach prepichneme vidličkou.
Pečieme na 180 °C cca pol hodinku. Po tom, čo záviny vychladnú, je dobré prikryť ich utierkou, aby zmäkli.

Makovník

Slivkovo-tvarohový makový koláč

Jeden z časovo náročnejších receptov, ktorý však rozhodne stojí za to.

Suroviny na korpus:

● 200 g mletého maku
● 200 g polohrubej múky
● 200 g práškového cukru
● 6 vajec
● 125 ml vody
● 125 ml oleja
● 1 balenie vanilkového cukru
● 1 balenie prášku do pečiva

Suroviny na tvarohovú náplň:

● 500 g jemného tvarohu
● 2 vajcia
● 1 balenie vanilkového cukru
● 2 polievkové lyžice práškového cukru
● 2 polievkové lyžice Zlatého klasu
 + 500 g sliviek / slivkového džemu

Postup:

Cukor a vajíčka si vyšľaháme do peny, postupne primiešame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a mak.
Cesto vylejeme na plech vyloženým papierom na pečenie.
Tvaroh si zmiešame s vajíčkami, cukrom a Zlatým klasom. Poriadne všetko premiešame a polievkovou lyžicou nadávkujeme na cesto. Slivky zatlačíme do tvarohovej plnky. Ak nemáte slivky, lyžicou nadávkujte slivkový džem.
Pečieme na 180 °C cca hodinku, viac mu netreba :).
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Slivkovo tvarohový makový koláč