Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, to je stará pravda, ktorú poznáme všetci. Väčšinou niečo narýchlo zjeme, obvykle pečivo. Je však niekoľko príležitostí, keď si môžete dopriať teplé raňajky. Je to pre telo vítaná zmena. Mliečna ryža sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. Skúste aspoň niekoľko z nich.

Kokosová mliečna ryža s ananásom

Suroviny:

● ½ šálky guľatozrnnej ryže
● 1 a ½ šálky kokosového mlieka
● 1 kávová lyžička medu
● 1 lyžička vanilkového extraktu
● štipka soli

Suroviny na polevu:

● 1 šálka ananásu z konzervy / mrazeného ananásu
● 1 kávová lyžička medu
● ½ kávovej lyžičky mletej škorice

Postup:

Ryžu prepláchneme vlažnou vodou. V hrnci ju zalejeme kokosovým mliekom a privedieme k varu. Miešame, aby sa ryža neprichytila o dno hrnca. Pridáme štipku soli, med a vanilku. Oheň stiahneme na minimum, povaríme 15 minút a odstavíme. Po odstavení z plameňa ju ešte necháme „dôjsť“.
Kým ryža odpočíva, na panvici si na malom plameni rozpustíme mrazený ananás / ananás z konzervy. Polejeme ho medom a posypeme škoricou. Ananásovú polevu nalejeme na ryžu a podávame.

Kokosová mliečna ryža s ananásom

Čokoládová mliečna ryža

Suroviny:

● ½ šálky ryže
● 600 ml mlieka
● 1 ks čokoládového pudingu v prášku
● štipka cukru
● Granko / hobliny čokolády / ovocie na ozdobenie

Postup:

Ryžu si premyjeme vo vlažnej vode a dáme variť na 10 minút. Počas varenia je osladíme trochou cukru. Nie je potrebné veľké množstvo cukru, pretože sladkú chuť dodá najmä puding.
Zatiaľ si v pol litri mlieka uvaríme puding.
Po vyparení vody z ryže pridáme 100 ml mlieka a ešte povaríme 5 minút. Ryžu treba počas celého varenia miešať, aby sa nepripálila.
Do uvarenej ryže pridáme puding, dobre premiešame. Podávame posypané Grankom, hoblinami čokolády alebo ovocím.

 Čokoládová mliečna ryža

Mliečna ryža s jablkom a škoricou

Suroviny:

● ½ šálky ryže
● 1 šálka mlieka
● 2 kávové lyžičky vanilkového cukru
● ½ kávovej lyžičky škorice + trochu na ozdobu
● 1 väčšie jablko
● štipka soli

Postup:

Prepláchnutú ryžu dáme variť do hrnca s mliekom. Varíme na miernom plameni a neustále miešame. Pomaly ju takto privedieme do varu. Po dosiahnutí varu necháme ešte 15 minút variť. Po 15 minútach pridáme štipku soli, vanilkový cukor, škoricu a nadrobno narezané jablko. Varíme spolu ešte 2 minúty, ale stále miešame.
Podávame každú porciu ozdobenú narezaným jabĺčkom a posypanú škoricou.

 Mliečna ryža s jablkom a škoricou