V predchádzajúcej časti sme sa zaoberali typickými „socialistickými“ prívarkami, ktoré si pamätáme z detstva. Doba sa zmenila, v obchodoch dnes celoročne kúpime zeleninu, ktorá u nás bola v minulosti nedostupná. S tým sa ponúkajú nové možnosti. Aj klasické prívarky dnes vieme urobiť s trochu netypických surovín. Presvedčte sa sami.

Tekvicový prívarok s vajíčkom na tvrdo

Suroviny:

♥ 1 ks väčšej maslovej tekvice
♥ 250 ml smotany na šľahanie
♥ 5 strúčikov cesnaku
♥ 2 ks cibule
♥ 2 kávové lyžičky cukru
♥ 1 kávová lyžička soli
♥ 1 polievková lyžica octu
♥ 2 polievkové lyžičky hladkej múky
♥ 30 g masla
♥ 1 kávová lyžička kôpru
♥ 4 ks vajíčok uvarených natvrdo

Postup:

Tekvicu si ošúpeme, lyžicou vyberieme jadierka aj dužinu a zvyšnú pevnú časť nastrúhame na strúhadle. Na drobno si nakrájame cibuľu a cesnak a dáme na panvicu s maslom. Keď sa cibuľa a cesnak spenia, pridáme tekvicu.  Zmes osolíme, dobre premiešame a necháme v hrnci dusiť do mäkka. Po zmäknutí tekvice pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, premiešame a pridáme smotanu na šľahanie. Po chvíľke varenia prívarok zhustne. Ak sa Vám konzistencia zdá príliš hustá, môžete doriediť mliekom (ale opatrne!).
Tesne pred odstavením pridáme kôpor, dochutíme octom a cukrom. Aj tu platí, pri dochucovaní treba pravidelne ochutnávať.
Podávame s natvrdo uvarenými vajíčkami nakrájanými na mesiačiky.

tekvicový prívarok

Šošovicovo- batátový prívarok

Suroviny:

♥ 400 g batátov
♥ 250 g červenej šošovice
♥ 3 strúčiky cesnaku
♥ 1 ks cibule
♥ 700 ml zeleninového vývaru
♥ 250 ml smotany na šľahanie
♥ 2 polievkové lyžičky hladkej múky
♥ 50 ml olivového oleja
♥ štipka mletého koriandra
♥ 1 kávová lyžica kari korenia
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ štipka soli
♥ 100 ml bieleho hustého jogurtu

Postup:

Šošovicu si na pár hodín namočíme do vody, aby zmäkla. Stále platí „čím dlhšie, tým lepšie“.
V hrnci si rozohrejeme olivový olej. Pridáme naň nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme, speníme a pridáme na kocky nakrájané očistené batáty a scedenú šošovicu. Pridáme karí korenie a chvíľku spolu restujeme.
Pridáme zeleninový vývar, dochutíme soľou, korením a mletým koriandrom.
Na záver zahustíme smotanou na šľahanie, a 2 lyžicami múky.
Ozdobíme bielym jogurtom.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Rýchle jedlá zo 4 surovín – 4 rôzne recepty 

Batáty

Cuketový prívarok so zemiakmi

Suroviny:

♥ 1 ks veľkej cukety
♥ 2 ks strúčikov cesnaku
♥ 1 ks cibule
♥ 50 ml olivového oleja
♥ 200 ml vody
♥ 250 ml smotany na šľahanie
♥ 1 polievková lyžica cukru
♥ 1 polievková lyžica octu
♥ štipka kôpru
♥ štipka soli
♥ 10 g masla
♥ 6 ks varených zemiakov

Postup:

Vo väčšom hrnci si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Cuketu si nadrobno nastrúhame a scedíme vodu, ktorú pustila. Pridáme k cibuli a cesnaku, osolíme a spolu restujeme. Pridáme 200 ml a varíme asi 20 minút. Keď nám cuketa zmäkne, prilejeme smotanu, poriadne premiešame. Tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú zmes. Podľa chuti dochutíme cukrom a octom. Pridáme kôpor, premiešame a necháme trošku vychladnúť. Podávame s varenými zemiakmi.

cuketový prívarok

Mohlo by vás tiež zaujímať: Nepečené koláče – 3 rýchle recepty