Mrkva. Každá domácnosť ju máva pravidelne v chladničke. Obvykle ju však používame len do „detskej kaše“ s jablkom alebo do polievok. S mrkvou sa dá čarovať na množstvo rôznych spôsobov. Mrkva obsahuje vysoký obsah betakaroténu, vitamínu D, E a K, železo, vápnik a horčík. Poďme sa pozrieť na to, ako si môžete behom pár minút pripraviť chutné jedlá z mrvky, vhodné na obed či večeru.

1. Krémová mrkvová polievka

Suroviny:

● 250 g mrkvy
● 40 g hladkej múky
● 100 ml mlieka
● 40 g masla
● voda

● soľ
● mleté čierne korenie
● štipka chilli
● tekvicové semienka

Postup:

Mrkvu dobre umyjeme a očistíme. Nakrájame (ideálne na kolieska) a dáme variť do slanej vody. Z múky a masla si pripravíme zápražku. Chvíľku popražíme a pridáme mlieko a vodu. Prelejeme k mrkve a ochutíme soľou, čiernym korením a štipkou chilli. Po chilli získa polievka úplne iný nádych. Chvíľku povaríme a rozmixujeme. Podávame s opečenými tekvicovými semienkami.

2. Hovädzie mäso na šťave s mrkvou

Suroviny:

● 500 g hovädzieho mäsa
● 600 g mrkvy
● 100 ml mlieka
● 50 g masla
● 1 polievková lyžica cukru
● 1 čajová lyžička hladkej múky

● sušená bazalka
● soľ
● mleté čierne korenie
● citrónová šťava
● 1 bobkový list
● ryža

Postup:

Mäsko poriadne umyjeme a necháme vyschnúť. Nakrájame ho na kocky a opražíme na masle, potom necháme dusiť pod pokrievkou, kým sa nevyparí všetka šťava. Osolíme, okoreníme a podlejeme vriacou vodou. Necháme ešte podusiť. Keď mäsko zmäkne, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a bobkový list. Posolíme, ocukríme a posypeme sušenou bazalkou. Múku si rozmiešame s mliekom a pridáme k mäsu. Na záver, tesne pred odstavením, ešte pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s ryžou.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Slané palacinky – 5 jednoduchých a rýchlych receptov 

3. Mrkvové karbonátky

Suroviny:

● 500 g mrkvy
● 2 vajcia
● 5 polievkových lyžíc strúhanky
● 1 cibuľa
● 3 strúčiky cesnaku

● 2 čajové lyžice mletého kmínu
● 2 polievkové lyžice majoránky
● soľ
● olej
● strúhanka na obalenie

Postup:

Mrkvu si očistíme a nastrúhame na strúhadle na väčšie kúsky. Zmes mrkvy osolíme a pridáme trošku vody, s ktorou mrkvu chvíľku podusíme. Stačí pár minút, nesmie sčernať. Vyklopíme ju na sitko a necháme stiecť vodu. Kým chladne, nadrobno si nakrájame cibuľu, prelisujeme cesnak a všetko pridáme do mrkvy. Osolíme, pridáme majoránku, kmín a vajcia. Aby zmes nebola úplne riedka, zahustíme strúhankou. Chvíľku necháme oddýchnuť, vyformujeme karbonátky, obalíme ich v strúhanke a vypražíme na oleji.

4. Mrkvová torta

Suroviny:

● 250 g mrkvy
●  5 vajec
● 300 g mletých orechov
● 6 polievkových lyžíc hladkej múky
● 40 g škrobovej múčky

● 200 g cukru
● 200 g práškového cukru
● 2 polievkové lyžice rumu
● 2 polievkové lyžice horúcej vody

Postup:

Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Zo žĺtkov a cukru si vyšľaháme krém a pridáme k nemu nastrúhanú mrkvu. Orechy zmiešame s rumom a škrobovou múčkou. Potom ich primiešame k žĺtkom s mrkvou. Z bielkov vyšľaháme poriadne pevný sneh, ktorý pridáme do cesta. Primiešame ešte múku a cesto máme hotové. Vlejeme ho do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme asi hodinku na 175 stupňoch. Na už upečenú tortu natrieme polevu, ktorú vytvoríme zmiešaním práškového cukru, vody a rumu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Nepečené koláče – 3 recepty 

5. Mrkvová nátierka

Suroviny:

● 1 Lučina
● 3 mrkvy
● 1 jablko
● 50 g masla
● soľ
● cukor
● citrónová šťava

Postup:

Lučinu si rozmiešame s maslom, pridáme nastrúhanú mrkvu, jablko, citrónovú šťavu, cukor a podľa chuti dosolíme. Hotovo, zabudnutá mrkva v chladničke našla svoje uplatnenie!