Bravčové mäso je druhé najobľúbenejšie mäso v Európe. V Európskej únii sa chová 148 miliónov prasiat. V dnešnej dobe máme nepreberné množstvo bravčového mäsa v každom obchode s potravinami. Ako ale správne zvoliť to kvalitné a podľa čoho sa riadiť?

Mäso je neoddeliteľnou súčasťou pestrej a vyváženej stravy človeka, teda je zároveň jedným z hlavných predpokladov správneho telesného vývoja každého jedinca. „V Európskej únii sa aktuálne chová 148 miliónov kusov prasiat. V Českej republike sa chová 1,5 milióna prasiat a na Slovensku 620 tisíc kusov prasiat. Ide o historicky najnižšie stavy od počiatku sledovania,“ hovorí Josef Luka, predseda Zväzu chovateľov prasiat Českej republiky. Ročná spotreba bravčového mäsa v Európskej únii je 45,9 kg mäsa na osobu. Na Slovensku je ročná spotreba bravčového mäsa na úrovni 35 kg na osobu. V Českej republike je spotreba vyššia a dosahuje úrovne 41,5 kilogramov mäsa na osobu. Bravčové tak predstavuje najväčší podiel zo všetkého spotrebovaného mäsa.

kontrola kvality mäsa

Kontrola kvality mäsa a malá dopravná vzdialenosť

Aktuálny trend je zaujímať sa o pôvod surovín pre prípravu jedla. Spotrebitelia chcú poznať nielen miesto, odkiaľ suroviny pre ich varenie pochádzajú, ale u zvierat aj v akom prostredí žili. Overuje sa napríklad aj to, či mäso neobsahuje antibiotiká. Pravidelne sú odoberané vzorky a zaisťované rozbory na nepovolené látky (ťažké kovy, antibiotiká, atď.)

Uhlíková stopa v mäse

Najchutnejšie mäso je vždy mäso čerstvé, pokiaľ nejde o vyzreté hovädzie mäso. Od porážky, búrania, cesty na pult predajne a domáce spracovanie by mala u čerstvého mäsa uplynúť čo najkratšia doba. S čerstvosťou mäsa súvisí aj ekológia. Ideálne je, pokiaľ sa živočíšna poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať do pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti významne ovplyvňuje takzvanú uhlíkovú stopu, ktorú si so sebou každý výrobok nesie. „Ideálnou možnosťou je kupovať také mäso, ktoré za sebou nemá dlhý transport. Samozrejme, najlepšou možnosťou je kupovať mäso od miestneho chovateľa,“ upresňuje prezident Agrárnej komory Českej republiky Zdeněk Jandejsek.

Ako čítať etikety?

Každý výrobok musí byť označený etiketou, z ktorej spotrebiteľ zistí všetko potrebné. A čo musí každá etiketa obsahovať pri balenom bravčovom mäse? Pre jednoznačnú identifikáciu potraviny musí byť na obale označený zákonný názov, tým sa rozumie názov, ktorý je definovaný právnym predpisom, napríklad: bravčové pliecko, krkovička alebo panenka. Údaj o zemi – hoci sú všetky výrobky označované miestom vzniku, pri potravinách je situácia vzhľadom k ich dlhej a komplikovanej výrobe iná.

Viac informácií na: www.zrodene.eu