Vianoce sú časom pokoja, ale ich príprava, hlavne v kuchyni je často psychicky aj fyzicky náročná. Samozrejme, stojí to za to, Vianočná večera je iba raz ročne a preto je taká výnimočná. Skúste sa odbremeniť ľahkou prípravou nepečených koláčov.

Nepečené tiramisu

Suroviny:

♥ 250 g dlhých piškôt
♥ 100 g kryštálového cukru
♥ 1 ks celé vajíčko
♥ 2 ks žltko
♥ 250 ml smotany na šľahanie
♥ 500 g mascarpone
♥ 30 ml vody
♥ drobné ovocie / čokoládové hobliny na ozdobenie.

Postup:

Do 30 ml vody si nasypeme cukor a necháme variť. Vznikne nám hustý sirup. 1 celé vajíčko a 2 žĺtky dáme do vysokej nádoby a mixérom šľaháme. Pomaly prilievame sirup z vody a cukru, a šľaháme, kým nevznikne tuhý krém. 
V samostatnej mise si vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou. Znova nám vznikne tuhý krém. Lopatkou doň vmiešame krém z vajíčka a žĺtkov. Niekoľkokrát pomaly premiešame, aby sa hmoty prepojili. Takýto krém dáme do chladničky.
Ideálne je tiramisu ukladať do sklenenej misy. Začneme tenkou vrstvou krému, pokračujeme vrstvou piškót. Takto vrstvíme, až pokým nenaplníme celú misu. Posledná by mala byť vrstva krému. Na ozdobenie použijeme drobné ovocie, prípadne čokoládové hoblinky.
Tiramisu dáme na noc stuhnúť do chladničky.

Tiramisu

Kávové zrná

Suroviny:

♥ 20 g mletej kávy
♥ 250 g práškového cukru
♥ 2 ks žĺtka
♥ troška rumu
♥ 250 g Hera tuku
♥ 2 balíky BB pudingu
♥ 70 g Cera tuku
♥ 1 varová čokoláda

Postup:

Do väčšej misy si vysypeme BB pudingy, preosiaty práškový cukor, mletú kávu, 2 žĺtky a troška rumu. Rukami vypracujeme tuhé cesto. Cesto porežeme na malé časti, z ktorých si v dlaniach vymodelujeme malé ovály. Do stredu oválu urobíme vareškou priehlbinu, aby sa koláčik čo najviac podobal kávovému zrnku. Priehlbiny môžu byť aj hlbšie, pretože pri polievaní čokoládou sa do nich zleje časť čokolády.
V hrnci si rozpustíme Ceru a pridáme nalámanú varovú čokoládu. Keď je čokoláda úplne rozpustená, polejeme ňou zrná a necháme stuhnúť v chladničke.

Šuhajdy

Suroviny:

♥ 120 g práškového cukru
♥ 150 g mletých orechov
♥ 250 g varová čokoláda
♥ 50 g Cera tuku
♥ 50 ml horúceho mlieka
♥ trocha rumu
♥ vlašské orechy alebo lentilky na ozdobenie

Postup:

V miske si rozmiešame preosiaty práškový cukor, mleté orechy, pridáme trocha rumu a trocha horúceho mlieka. Zmes poriadne rozmiešame.
V hrnci si rozpustíme Cera tuk a pridáme nalámanú varovú čokoládu.
Do košíčkov na muffiny si nalejeme trocha čokolády a necháme stuhnúť. Následne pridáme orechovú plnku, zalejeme čokoládou a ozdobíme orechom alebo Lentilkou.