Prívarky si mnohí z nás pamätajú zo školskej jedálne, alebo od babičky. Často má prívlastok „socialistické jedlo“ a je v dnešnej kuchyni cielene vynechávané, prípadne sa naň skoro zabudlo. Takéto sýte jedlo si to však nezaslúži. Ak už ozaj neviete čo uvariť, vyskúšajte prívarky, môžu Vás príjemne prekvapiť 🙂

strukoviny

Prívarky – Hrachový prívarok s párkom

Suroviny:

♥ 500 g sušeného poleného žltého hrachu
♥ 1,5 l vody
♥ 200 ml polotučné mlieko
♥ 30 g hladkej múky
♥ 4 strúčiky cesnaku
♥ 3 polievkové lyžice restovanej cibuľky
♥ 2 čajové lyžičky soli
♥ ½ lyžičky mletého čierneho korenia
♥ 3 ks párkov / špekáčiek

Postup:

Hrach (ako pri všetkých iných strukovinách) treba prebrať od nečistôt, ktoré sa doň dostali pri sušení. Pred samotným varením ho niekoľkokrát premyjeme. Keď už voda nie je mútna, zalejeme 1,5 l vody a varíme cca hodinku a pol, kým hrach nezmäkne. Pred odstavením pridáme soľ a korenie a ešte cca 5 minút povaríme.
Necháme trošku vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom na čo najhladšiu zmes. V osobitnom hrnčeku si rozmiešame mlieko a múku, pridáme k rozmixovanému hrachu, pretlačíme doň cesnak a 10 minút povaríme. Ak je potrebné, pridáme ešte soľ a čierne korenie.
podávame ako za „starých čias“ spolu s pokrájanými párkami alebo špekáčkami. Prívarok posypeme restovanou cibuľkou.

žltý hrach

Prívarky – Šošovicový prívarok s klobásou

Suroviny:

♥ 250 g sušenej šošovice
♥ 250 ml smotany na varenie
♥ 1 polievková lyžica octu
♥ 6 strúčikov cesnaku
♥ 2 čajové lyžičky hladkej múky
♥ 3 ks bobkový list
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ štipka drvenej rasce
♥ štipka soli
♥ 2 ks klobásy

Postup:

Šošovicu si viackrát prepláchneme a zalejeme vodou. Necháme postáť ( v prípade nutnosti stačí aj 30 minút, platí však, že čím dlhšie, tým skôr sa následne uvarí) cez noc. Varíme vo vode, v ktorej šošovica stála. Pridáme bobkové listy, 3 roztlačené strúčiky, mleté čierne korenie a drvenej rasce. Varíme cca pol hodinu a následne pridáme ocot a soľ.
Spolu varíme ešte cca 10 minút, následne pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku. Aby sme predišli zrazeniu, do smotany pridáme horúcu vodu zo šošovice a do prívarku ju dávame po dávkach. Spolu povaríme ešte 10 minút.
Po odstavení pridáme zvyšné tri roztlačené strúčiky cesnaku, premiešame a pod pokrievkou necháme dôjsť. Podávame s klobáskou pokrájanou na kolieska.

šošovica

Mohlo by vás tiež zaujímať: Prívarky na moderný spôsob 

Prívarky – Zemiakový prívarok s fašírkou

Suroviny:

♥ 1,5 kg zemiakov
♥ 1 l vody
♥ 200 ml mlieka
♥ 250 ml smotany na šľahanie
♥ 2 polievkové lyžice hladkej múky
♥ 3 polievkové lyžice octu
♥ 2 ks bobkového listu
♥ mletá červená paprika
♥ štipka soli
♥ mleté čierne korenie
♥ 500 g mletého bravčového mäsa
♥ 4 ks rožky
♥ 1 ks vajce
♥ 1 ks cibuľa
♥ 5 strúčikov cesnaku
♥ ½ l mlieka
♥ strúhanka
♥ olej

Postup:

Očistené zemiaky si nakrájame na kocky. Dáme do vody spolu s mletou paprikou, soľou a bobkovými listami a necháme povariť do polomäkka. Smotanu si zmiešame s múkou a pridáme k zemiakom. Podľa potreby doriedime mliekom, osolíme, okoreníme a pridáme ocot.
Pripravíme si fašírky.
Rožky si nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a roztlačíme vidličkou. Mlieko do rožkov necháme poriadne vsiaknuť. K rožkom pridáme mleté mäsko, vajce, nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, osolíme a okoreníme. Poriadne premiešame a vypracujeme cesto. Z cesta si vytvoríme guľky a obalíme ich v strúhanke. Trošku ich roztlačíme, aby vznikli malé placky. Z oboch strán osmažíme na oleji. Položíme na prívarok a môžeme servírovať.

zemiaky

Ktorý prívarok doma vyskúšate ako prvý?