V nedeľu má byť napečené. Takto nás to učili naše mamy. Ich to naučili naše staré mamy. Jedlo znamená lásku, znamená starostlivosť. Doprajme to preto aj my svojim milovaným. Letné obdobie je na pečenie koláčov stvorené. Veď ako lepšie využiť ovocie z našich záhrad?
Ovocné koláče sú ideálne a prenesú nás do detstva. Aj keď sú klasické plechy praktickejšie, tieto koláče veľmi dobre vyzerajú v okrúhlych formách.
Hor sa do pečenia! 🙂

Čučoriedkový koláč s posýpkou

Suroviny na cesto:

● 500 g hladkej múky
● 65 g krupicového cukru
● 250 ml plnotučného mlieka
● 35 g droždia
● 3 ks žĺtka
● 120 g masla
● 1 balík vanilkového cukru
● soľ

Suroviny na plnku:

● 700 g čučoriedok
● 3 polievkové lyžice krupicového cukru

Suroviny na posýpku:

● 200 g hladkej múky
● 250 g práškového cukru
● 100 g masla

Postup:

Do misy nalejeme trošku vlažného mlieka, trošku cukru, múky a droždie. Necháme vykysnúť. Kým kvások kysne, v druhej mise si rozrobíme múku, soľ, dve žĺtka a cukor a zvyšok mlieka. Pridáme kvások a vymiešame do hladkého cesta.
Na plech obložený papierom na pečenie si uložíme rozvaľkané cesto. Potrieme ho žĺtkom.
Zmiešame si práškový cukor, múku a mierne roztopené maslo.
Na cesto bohato posypeme čučoriedky, zasypeme práškovým cukrom a posýpkou.
Pečieme pol hodinku na 180 stupňoch.

Čučoriedkový koláč s posýpkou

Broskyňový koláč

Suroviny:

● 350 g polohrubej múky
● 3 ks vajec
● 300 g práškového cukru
● 2 polievkové lyžice broskyňového lekváru
● 300 g broskýň
● 100 ml mlieka
● 100 ml oleja
● 1 balík vanilkového cukru
● 2 kávové lyžice prášku do pečiva
● práškový cukor na posypanie

Postup:

Vymiešame si práškový a vanilkový cukor a primiešame vajíčka. Pomaly, za stáleho miešanie prilejeme mlieko a olej. Pridáme múku dobre zmiešanú s práškom do pečiva a broskyňový lekvár.
Cesto vymiešame, kým nie je hladké a nalejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.
Broskyne si pokrájame na menšie kúsky, koláč vyzerá pekne ak sú broskyne nakrájané na plátky a poukladané na cesto. Pečieme pol hodinku na 180 stupňoch.
Po upečení a miernom vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Broskyňový koláč

Marhuľová bublanina

Suroviny:

● 350 g marhúľ
● 250 g kryštáľového cukru
● 500 g  polohrubej múky
● 3 ks väčších vajec
● 120 g roztopeného masla
● 250 g kyslej pochúťkovej smotany
● 1 balík prášku do pečiva
● 1 balík škoricového cukru

Postup:

Cukor a vajíčka vyšľaháme do peny. Primiešame roztopené maslo a kyslú smotanu. Dobre premiešame a nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hladké cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto bohato poukladáme pokrájané marhule. Pečieme pol hodinku na 180 stupňoch.
Po upečení a miernom vychladnutí posypeme jemnúčko práškovým cukrom.

Marhuľová bublanina

Zdroj: Pinterest.com