Jeseň je stvorená na leňošenie. Pod dekou pred telkou, alebo s dobrou knihou. Dobrý film či kniha zahrejú dušu, zahrejte však aj telo. Výbornou zemiakovo-šošovicová polievkou, ktorá sa k atmosfére jesene veľmi hodí, alebo aj cibuľovými krúžkami na domáci spôsob.
A leňošenie bude ešte príjemnejšie 🙂

Zemiakovo-šošovicová polievka

Suroviny:

● 4 väčšie zemiaky
● 2 cibule
● 120 g čiernej šošovice
● štipka šafránu
● štipka tymiánu
● 1 ½ l zeleninový vývar
● olej
● ocot
● čierne korenie
● soľ
● 20 g kozí syr

Postup:

V rúre si opečieme zemiaky a opečené ich vmixujeme do vývaru.
Na panvici si opražíme cibuľu a pridáme ju do vývaru. Opäť poriadne rozmixujeme dohladka, pridáme soľ, mleté čierne korenie a šafrán. Dochutíme octom, čím vznikne kyslá polievka.
V slanej vode si uvaríme šošovicu spolu s tymiánom. Pridáme do polievky, čím sa pekne zahustí. Podávame s kúskami kozieho syra.

zemiakovo-šošovicová polievka

Cibuľové krúžky:

Suroviny:

● 2 veľké cibule (môžete použiť červenú cibuľu pre jemnejšiu chuť)
● 150 ml mlieka
● 1 ks vajce (rozdelené na žĺtok a bielok)
● 100 g hladkej múky
● 1 polievková lyžica oleja
● štipka soli
● štipka červenej papriky

Postup:

Cibuľu si očistíme a nakrájame na kolieska. V miske si zmiešame múku, soľ, štipku červenej papriky. Do premiešanej zmesi pridáme mlieko, olej a žĺtok. Poriadne vyšľaháme, aby ostalo cestíčko bez hrudiek. V ďalšj nádobe si natuho vyšľaháme bielok a opatrne ho vmiešame do cestíčka.
Cibuľové krúžky si obalíme v cestíčku a opražíme na panvici s olejom. Stačí im 5 minút a sú hotové. Podávame s dippom. Môžete sa inšpirovať jedným z našich https://fashionsecrets.sk/zabudnite-na-kaloricke-polotovary-3-recepty-na-domace-chutne-dresingy/

cibuľové krúžky