V tomto chladom a sychravom počasí výborne padne teplé jedlo. Horúca polievka pohladí telo aj dušu :).

Podbité zemiaky

Suroviny:

● 1 kg zemiakov
● 80 g masla
● 3 natvrdo uvarené vajcia
● 2 väčšie cibule
● 150 g čerstvých húb
● 500 ml kyslej smotany
● 30 g hrubej múky
● ½ bobkového listu
● 1 polievková lyžica octu
● 1 polievková lyžica nasekaného kôpru
● štipka rasce
● štipka soli

Postup:

Umyté a ošúpané zemiaky pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Varíme s pridaním rasce a bobkového listu.
Očistené huby nakrájame na plátky a podusíme na 40 g masla spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a rascou. Pred odstavením môžeme huby dosoliť.  
40 g masla rozpustíme a pridáme múku, čím vytvoríme zápražku. Pridáme smotanu a povaríme. Zmes bude hustá, netreba sa toho báť. Do zmesi pridáme huby, pokrájané vajcia a kôpor. Pridáme ocot. Opatrne, celý čas ochutnávame. Netreba to prehnať, aby chuť octu neprebila ostatné chute.
Keď dosiahneme požadovanú chuť, odstavíme a pridáme scedené zemiaky.
Pri podávaní posypeme štipkou kôpru.

 Podbité zemiaky

Hubová polievka nakyslo

Suroviny:

● 1 liter vývaru
● 150 g mrazených húb
● 100 g sušených húb
● 100 ml smotany
● 3 zemiaky
● 2 polievkové lyžice hladkej múky
● 1 polievková lyžica masla
● 1 bobkový list
● 1 polievková lyžica octu
● nové korenie
● čierne korenie
● soľ

Postup:

Rozpustíme si maslo a opražíme múku. Huby medzitým namočíme do vody, kým nepustia farbu. Prilejeme vývar a pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Nalejeme na opraženú múku, pridáme bobkový list, všetky koreniny, a dosolíme. Necháme variť do zmäknutia zemiakov. Keď sú už zemiaky mäkké, prilejeme smotanu a poriadne rozmiešame. Chvíľku povaríme a nakoniec pridáme 1 polievkovú lyžicu octu. Ochutnáme. Ak sa nám polievka zdá málo kyslá, pridáme pár kvapiek octu.

 Hubová polievka na kyslo

Kyslá šošovicová polievka

Suroviny:

● 150 g šošovice
● 1 veľká cibuľa
●  ½ kg zemiakov
● 300 g kyslej smotany
● ½ l mlieka
● 2 polievkové lyžice polohrubej múky
● 3 l vody
● 1 polievková lyžica masla
● ½ polievkovej lyžice cukru
● 5 guľôčok nového korenia
● 5 guľôčok celého čierneho korenia
● 2 bobkové listy
● štipka soli

Postup:

Do hrnca s vodou dáme variť šošovicu. Šošovica sa varí dlho, na to treba byť pripravený. Keď už je skoro hotová, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, celú očistenú cibuľu, bobkové listy, korenie, a silno posolíme. Necháme variť, kým zemiaky nezmäknú.
Zatiaľ si v miske rozmiešame smotanu s polohrubou múkou. Dáme si záležať, aby v nej neostali hrudky múky.
Po uvarení zemiakov vyberieme cibuľu von z polievky a prilejeme smotanu rozrobenú s múkou. Dosolíme, pridáme ½ polievkovej lyžice cukru. Nakoniec primiešame maslo.