Sezóna rajčín je tu. Kto si kupuje čerstvé na trhu, ten si ju užíva. Kto rajčiny pestuje doma na záhrade, môže mať „problém“.  Čo s úrodou ktorú nestíhame spotrebovať? Myslím, že sa nenájde človek, ktorý by nadbytok vyhodil. Dá sa rozdať medzi rodinu a známych, ale viete ich aj spracovať a zvyšok roka si užívať plody záhrady. Okrem klasického spôsobu spracovania – na kečup, sú aj iné spôsoby.
Poďme jeden vyskúšať.  

Sušené paradajky nakladané v oleji

Rajčiny sa dajú sušiť v rúre, v sušičke či na slnku.
Odporúčame najprirodzenejší spôsob- na slnku. Nespotrebujete elektrickú energiu a dokonale využite prírodné zdroje.

Suroviny:

● 1 kg rajčín
● 3 strúčiky cesnaku
● štipka soli
● cesnakový olej
● bylinky podľa výberu

Postup:

Rajčiny si umyjeme a necháme vyschnúť. Nakrájame ich na hrubšie plátky a poukladáme na sieťku, na ktorej sa obvykle sušia huby. Ak sieťku nemáte, môžete použiť aj starú utierku, ktorú pripnete na nejaké vyššie miesto (aby sušenie prebiehalo rovnomerne a rajčiny zo spodnej strany nesplesneli).
Paradajky počas sušenia niekoľkokrát otočíme. Keď počas sušenia natrafíme na usušený kus, dáme ho bokom do skleneného pohára. Zvyšne nedosušené paradajky necháme sušiť a otáčame ich. Zakaždým keď nájdeme usušené kusy, dáme ich do pohára, až takto zo sieťky odstránime všetky rajčiny. K rajčinám pridáme nasekané bylinky, nakrájaný cesnak a natlačíme všetko do sklenených zaváraninových pohárov. Zalejeme cesnakovým olejom.
Vložíme do chladničky, kde vydržia aj 3 mesiace.