Celiakia je novodobá epidémia. Veľa ľudí ju už má diagnostikovanú, mnohí majú podozrenie, a preto vyradili lepok. A cítia sa lepšie. Počúvli svoje telo.
Každý celiatik potvrdí, že vyradením pečiva sa raňajky stali výzvou. Nie je ľahké nahradiť ho. Je však niekoľko možností. Nemusíte ani kupovať drahé bezlepkové múky, ide to aj bez nich. 🙂

Bezlepkové žemle

Druh pečiva, ktorý je vhodný aj pre celiatikov. Tieto žemle si môžete upiecť vo väčšom množstve a dať do mrazničky. Každý večer si vyberiete toľko kusov, koľko spotrebujete na raňajky. Do rána rozmrznú a budú chutiť ako úplne čerstvé.

Suroviny:

● 4 vajcia
● 250 g nízkotučného tvarohu
● 1 balenie kypriaceho prášku
● soľ
● mleté čierne korenie
● bylinky podľa chuti

Postup:

Do väčšej misy preklopíme tvaroh a žĺtky, pridáme kypriaci prášok, soľ, čierne korenie a bylinky. Poriadne rozmiešame. 
Bielky, ktoré nám ostali, si vyšľaháme do snehu a pomaly, postupne vmiešame do tvarohovej hmoty. Veľmi dôkladne premiešame.
Plech vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou poukladáme malé bochníčky cesta. Posypeme ich buď soľou, sezamom alebo kmínom, podľa toho, čo Vám chutí najviac.
Pečieme na 150 stupňoch cca pol hodinku (ale sledujeme), kým pečivo nezhnedne.

Omeleta na balkánsky spôsob

Omeletou nič nepokazíte. Pokojne si k nej dajte vyššie uvedené žemle. 🙂

Suroviny:

● 2 vajíčka
● 20 g balkánskeho syra
● 1 kávová lyžica masla
● 1 polievková lyžica nadrobno nakrájanej lahôdkovej cibuľky
● soľ
● mleté čierne korenie
● 2 paradajky
● 1 paprika

Postup:

Vo väčšej mise si zmiešame vajíčka, nastrúhaný balkánsky syr, nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, soľ a čierne korenie. Na panvici roztopíme maslo a omeletu pečieme z oboch strán. Stačia 2 – 3 minútky na každú stranu. Podávame s nakrájanou paradajkou a paprikou. Zeleninu si osoľte.

Banánové lievance

To, že nemôžete konzumovať múku, neznamená, že si nemôžete dopriať sladké raňajky.
Banánové lievance sú výborné a zasýtia.

Suroviny: 

● 3 banány
● 3 vajcia
● 1 polievková lyžica kokosu
● trocha oleja
● mrazené ovocie
● javorový sirup

Postup:

Banány si roztlačíme vidličkou, rozmiešame s vajíčkom a pridáme polievkovú lyžicu kokosu. Opečieme na oleji, na každú stranu stačia 3 minútky. Podávame poliate javorovým sirupom a ozdobené mrazeným ovocím.