Hrušková sezóna sa pomaly ale isto blíži, preto je ideálny čas vyskúšať skvelý recept na hruškový koláč. O kombinácií sladkého ovocia, karamelovej omáčky s pomarančovou šťavou a krehkého cesta sa vám bude zdať ešte veľmi dlho. Ste pripravený na chuťový zážitok?

Čas prípravy:  40 minút

Počet porcií: 5 porcií

Budeme potrebovať:

Korpus

220 g hladkej múky

50 g múčkového cukru

150 g masla

Karamelizované hrušky

3 hrušky

100 g cukru

100 g pomarančovej šťavy

50 g masla

Zálievka

20 g škoricového cukru

30 g múčkového cukru

200 ml smotany

100 g Gazdovského bieleho jogurtu od Hollandie

60 g žĺtok

Postup prípravy

  1. V mise zmiešame múku so zmäknutým maslom, múčkovým cukrom a soľou. 
  2. Dôkladne spracujeme ingrediencie do zmesi podobnej mrveničke.
  3. Do predom vymazanej formy vysypeme zmes a vtlačíme. 
  4. Pečieme v rúre na 160 °C cca 10 minút. 
  5. Hrušky olúpeme a nakrájame na mesiačiky. 
  6. Z cukru si vytvoríme v kastróliku karamel, do neho vlejeme pomarančovú šťavu. Vložíme hrušky a necháme chvíľu prevariť. Pridáme maslo a ešte premiešame. 
  7. Hrušky vyskladáme na upečený korpus.
  8. Všetky ingrediencie na zalievku spoločne premixujeme. Hotovú zmes vlejeme na pripravený korpus.
  9. Vložíme do rúry a pečieme na 160 °C cca 40 minút, pokiaľ zmes neztuhne.

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na http://www.instagram.com/hollandiask/