Rebarbora patrí k letu! Vedeli ste, že rebarbora dokonca patrí k jedným z najzdravších druhov zelenín? My sme si zamilovali rebarborovú limonádu, dokonca sme objavili aj Gazdovský jogurt s príchuťou rebarbory a sviežej mäty, no dnes sa s vami podelíme o recept na vskutku luxusný rebarborový koláč!

Čas prípravy: 50 minút
Počet porcií: 4
Budeme potrebovať:

  • Krém
    500 g olúpanej rebarbory
    10 g zázvoru
    3 vajcia
    70 g lesného medu
    250 g bieleho gazdovského jogurtu (my sme kvôli kvôli kvalite a konzistencii zvolili značku Hollandia)
    2 lyžice kukuričného škrobu
    2 lyžice vanilkového cukru
  • Cesto
    200 g hladkej múky
    100 g masla
    100 g cukru
    1 vajce
    štipku soli
  • Postup prípravy
  1. Zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme do hladkého cesta.
    Odložíme do chladničky a necháme odpočívať minimálne 30
    minút.
  2. Medzitým si nakrájame olúpanú rebarboru na väčšie kocky,
    olúpeme zázvor a nakrájame na slížiky.
  3. Rebarboru zmiešame so zázvorom, vanilkovým cukrom a necháme
    odpočinúť.
  4. Z jogurtu, vajec, kukuričného škrobu a medu vytvoríme hladký
    krém.
  5. Odležané cesto rozvalkáme a položíme na vymazanú a múkou
    vysypanú formu. Cesto musí pokryť dno a steny formy.
  6. Dovnútra obloženej formy nalejeme krém a vrch posypeme
    rebarborou.
  7. Pečieme na 180°C, 30 až 40 minút do zlatova.

O recept sa s nami podelila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov Českej Republiky. Že vám tento recept navrhnutý špičkovými kuchármi nestačil? Veľa ďalších brušku lahodiacich receptov nájdete TU

recept na rebarborový koláč