V tomto zvláštnom období sme boli nútení spomaliť a trávime väčšinu času doma. Využime ho rozumne. Zrazu sa nemusíme ponáhľať, bežať z práce domov a narýchlo zbúchať“ večeru. 
Jedlu sa môžeme venovať viac ako kedykoľvek predtým. Nasledujúce recepty preto nebudú z kategórie „rýchlovky“, zato nám pripomenú detstvo u starkej. Ide o originálne recepty od babičky, tak sa poďme spolu preniesť v čase. 

Šúľance so strúhankou

Suroviny:

● 180 g detskej krupice
● 300 g zemiakov
● 180 g hladkej múky
● 1 ks vajce
● štipka soli
● 2 polievkové lyžice masla
● 5 polievkových lyžíc strúhanky
● 2-3 polievkové lyžice práškového cukru

Postup:

Zemiaky si v uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Môžete použiť aj zemiakovú kašu, ktorá sa Vám zvýšila z predchádzajúceho dňa. Pridáme múku, krupicu, vajce a soľ a vymiešame cesto. Cesto si rozdelíme na viacero častí a z jednotlivých kusov ušúľame šúľky, ktoré následne pokrájame na rovnaké ( cca 3-4 cm) kúsky.
Vodu si uvaríme vo väčšom hrnci. Do vriacej vody postupne hádžeme šúľance. Postup je podobný ako pri haluškách, keď vyplávajú, sú hotové.
Na panvici si roztopíme polievkovú lyžicu masla a strúhanku opražíme do zlatista.
Strúhankou posypeme šúľance, poprášime práškovým cukrom a pokvapkáme zvyškom masla, ktoré rozpustíme. MŇAM!!

Šúľance so strúhankou

Parené buchty s makom

Suroviny:

● 20 g čerstvého droždia
● 500 g polohrubej múky
● 50 g práškového cukru
● 400 ml mlieka
● štipka soli
● 1 ks vajce
● 300 g hustého lekváru podľa výberu (ideálne sú kyslé)
● 200 g maku
● 150 g práškového cukru
● 150 g masla na poliatie

Postup:

Do veľkej misy s preosejeme múku. Primiešame v rukách podrobné droždie, cukor a dolejeme mlieko. Cesto nespracujeme ihneď, necháme ho kysnúť. Stačí cca 10 minút. Po tomto čase pridáme vajce a trošku soli a zapracujeme na cesto. Vypracovať cesto na parené buchty je trošku náročné, ak nemáte domáci robot, trošku sa zapotíte.
Keď je cesto zapracované ( bude lepivé, ale viac menej tuhé), zakryjeme ho utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Stačí mu hodinka a môžeme pracovať.
Pripravíme si pomúčenú dosku a cesto rozvaľkáme do hrúbky 1 cm.
Pokrájame na štvorce a na každý z nich dáme kúsok lekváru. Použite čo najviac hustý lekvár. Cesto zlepíme a vypracujeme buchtičky.
Moja babička robí parené buchty veľmi maličké. Také jednohubky, ktoré sa dajú jesť rukami, bez vidličky a noža.  
Odporúčam tiež spraviť radšej viac menších buchtičiek, ako niekoľko obrovských.
Zakryjeme a necháme ešte kysnúť.
Buchty paríme za použitia paráku (železnej podložky na dno hrnca) a pod pokrievkou.
Na záver vytvoríme posýpku. Mletý mak pomiešame s práškovým cukrom, posypeme buchtičky a polejeme ich roztopeným maslom.

Parené buchty s makom

Ryžový nákyp s broskyňami

Suroviny:

● 1 l mlieka
● 350 g ryže
● 3 ks vajec
● 100 g práškového cukru
● 1 balenie vanilkového cukru
● 35 g masla
● broskyňový kompót

Postup:

Premytú ryžu podpražíme na masle a namiesto vody zalejeme mliekom. Trošku posolíme a necháme pod pokrievkou variť. Ako každú ryžu, aj túto treba neustále premiešavať, aby sa nepripiekla a dolievať mlieko, kým nemáme kašu s „nie úplne uvarenou ryžou“. Keďže sa ešte bude zapekať, nemusí byť úplne rozvarená.
Kým je ešte ryža teplá, pridáme cukor, maslo a žĺtky. Poriadne premiešame.  Bielky si zapracujeme na tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do ryže. Pridáme kompótové ovocie (bez šťavy, tú si odložíme na servírovanie) a znova dobre premiešame.
Zmes pečieme v zapekacej mise, ktorú si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pol hodinu na 180-200 stupňoch.
Podávame posypané práškovým cukrom a poliate šťavou z kompótu.

Ryžový nákyp s broskyňami