Cesnak, olivový olej papriky, paradajky a morské plody. To je typické pre španielsku kuchyňu. Španieli si potrpia na čerstvé plodiny a ich jedlá sú preto nie len chuťovo vynikajúce, ale aj zdravé.
Pripravte si s nami španielske menu.

španielska kuchyňa

Gazpacho – studená španielska polievka

Suroviny:

♥ 850 g paradajok
♥ 1 ks menšia cibuľa
♥ 2 ks zelenej papriky
♥ 1 ks uhorky
♥ 2 staršie rožky
♥ 6 strúčikov cesnaku
♥ zeleninový bujón
♥ 4 lyžice octu
♥ 100 ml olivového oleja
♥ 800 ml vody
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ štipka soli
♥ papriky na ozdobenie
♥ opečený chlieb/ bruschetta ako príloha

Postup:

Vo vode si prevaríme bujón a do tohto polievkového základu pridáme natrhané staršie pečivo, ideálne rožky. Polievka bude v konečnom dôsledku vďaka tomu zhustne.
Umytú zeleninu si pokrájame na kocky. Vhodíme ju do mixéra spolu s polievkovým základom s rozmočeným pečivom, octom, cesnakom, a olivovým olejom. Mixujeme, kým nezískame konzistenciu, ktorá nám vyhovuje.
Polievku dochutíme až po uvarení. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a bylinky podľa chuti. Necháme v chladničke vychladnúť.
Pred podávaním ozdobíme na kúsky nakrájanou a opečenou paprikou. Podávame s opečeným chlebom alebo bruschettami.

Gazpacho

Paella

Suroviny:

♥ 300 g ryže
♥ 1 ks cibule
♥ 300 g plody mora (môžu byť mrazené)
♥ 200 g mrazenej zeleniny
♥ 150 g šampiónov
♥ 4 strúčiky cesnaku
♥ 1 ks červenej kapie
♥ 1 ks paradajky
♥ 1 l rybacieho vývaru
♥ 3 polievkové lyžice olivového oleja
♥ štipka soli
♥ štipka šafránu
♥ štipka kurkumy
♥ 2 ks citrónu

Postup:

Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak nakrájaný na plátky. 1 strúčik si pretlačíme a pridáme na olivový olej. Na panvicu pridáme na plátky pokrájané šampióny, nadrobno nakrájanú paradajku a kapiu a chvíľku dusíme. Pridáme ryžu, a chvíľku, za stáleho miešania restujeme. Osolíme, okreníme a pridáme stipku šafránu. Pridáme troška rybacieho vývaru a podusíme, kým sa vývar neodparí. Pridáme morské plody a mrazenú zeleninu, štipku kurkumy a poriadne premiešame. Znova podlejeme vývarom, a opakovane miešame. Ryža by nemala byť rozvarená, ale skôr al dente. Podlievať vývarom môžete, kým nebude ryža v stave, v akom ju chcete. Na záver pokvapkáme šťavou z 2 citrónov. Kľudne pridáme aj dreň z citróna. Môžeme podávať.

Paella

Španielsky škoricový koláč

Suroviny:

♥ mletá škorica
♥ 3 ks vajec
♥ 150 g hladkej múky
♥ 50 g kryštálového cukru
♥ 200 ml vody
♥ 50 g masla
♥ 50 ml oleja
♥ štipka soli

Postup:

Uvaríme si vodu, pridáme maslo a olej. Niekoľkokrát premiešame a po rozpustení masla odstavíme z plameňa. Pridáme preosiatu múku a soľ. Vznikne nám hmota, z ktorej vypracujeme cesto. Na záver do cesta zapracujeme vajcia.
Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme cesto, ktoré bohato posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou. Pečieme 20 minút na 180 stupňoch.

Škoricový koláč