Jar je za dverami, dni sú teplejšie a dlhšie. Jar je časom, kedy všetko kvitne a prebúdza sa k životu. Všetko zozelenie, vrátane kuchyne. Jarná cibuľa, mladý hrášok, medvedí cesnak, špargľa, májová bryndza. Bola by chyba nevyužiť tieto dary prírody.

jarná zelenina

Slaný koláč z medvedieho cesnaku a bryndze

Suroviny:

♥ 5 ks veľkých zemiakov
♥ 200 g kyslej smotany
♥ 25 g hladkej múky
♥ 250 g brynzde
♥ 2 ks vajec
♥ 1 zväzok medvedí cenak
♥ 1 zväzok jarnej cibuľky
♥ štipka soli
♥ štipka majoránky
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ štipka mletej červenej papriky

Postup:

Pripravíme si vymastenú misu na pečenie, ideálne sklenenú. Očistené zemiaky postrúhame na strúhadle a zlejeme z nich šťavu. Do zemiakov pridáme vajíčka, jedno balenie bryndze( 125 g), nasekaný medvedí cesnak, a nasekanú jarnú cibuľku (nie celú) a múku. Zmes spolu poriadne vyšľaháme. Dochutíme štipkou soli, korenia a majoránom. Cesto dáme do sklenenej misy a dáme na 40 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Aby bolo jedlo zaujímavejšie, pripravíme si k nemu dresing. Druhé balenie bryndze vymiešame s kyslou smotanou, zvyškom jarnej cibuľky, osolíme, okoreníme a pridáme štipku mletej papriky (najmä pre farbu). Môžeme podávať. 🙂

medvedí cesnak

Jarná polievka

Suroviny:

♥ ¼ karfiolu
♥ 2 ks zemiakov
♥ ½ kalerábu
♥ 1 ks cibule
♥ 3 ks mrkvy
♥ 100 g hrachu (môže byť aj mrazený)
♥ 1 ks zeleninového bujónu
♥ 1 l vody
♥ štipka soli
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ štipka vegety

Postup:

Na oleji si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Keď naberie zlatistú farbu, pridáme do hrnca všetku zeleninu nakrájanú na malé časti. Chvíľku spolu smažíme a následne zalejeme 1 litrom vody, pridáme zeleninový bujón, osolíme, okoreníme a pridáme štipku vegety. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Hotovo 🙂

jarná zeleninová polievka

Jarné rizoto

Suroviny:

♥ 250 g ryže arbirio
♥ 500 g zelenej špargle
♥ 1 ks hydinový bujón
♥ 1 l vody
♥ 200 ml bieleho vína
♥ 1 ks cibule
♥ 150 g mrazeného hrachu
♥ 100 g syra Čedar
♥ 50 g syra Parmezán  
♥ 70 g masla
♥ štipka olivového oleja
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ štipka soli

Postup: 

V hrnci si 1 liter vody privedieme do varu. Pridáme hydinový bujón a varíme. V ďalšom hrnci si rozpálime štipku olivového oleja a 35 g masla, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a smažíme do zlatista. K ryži pridáme ryžu a spolu, za stáleho miešania, smažíme cca 3 minútky. Ryžu následne zalejeme 200 ml bieleho vína a varíme, kým sa víno skoro celé neodparí. Po odparení vína pridáme naberačku vývaru a postup opakujeme, kým nespotrebujeme vývar.
Pripravíme si špargľu- odstránime konce a zvyšok nakrájame na malé kúsky. Kúsky špargle dáme spolu s hráškom povariť 5 minút vo vode. Keď je zelenina hotová, pridáme spolu s Čedarom k ryži a poriadne premiešame. Pri podávaní posypeme parmezánom a dozdobíme zvyškom špargle.

špargľa