Talianska kuchyňa je synonymum romantickej večere. Je zdravá, ľahká a prenesie Vás do malebných uličiek Talianska. Romantika ako vyšitá. Využite jej čaro a na Valentína pripravte pravé talianske menu. Navyše, táto kuchyňa je presýtená červenou farbou- farbou lásky.

Talianska kuchyňa

Talianska paradajková polievka

Suroviny:

♥ 250 g pasírované paradajky z konzervy
♥ 4 ks veľké paradajky
♥ 2 ks cibule
♥ 250 ml vody
♥ parmezán podľa chuti
♥ 2 kávové lyžičky soli
♥ 1 kávová lyžička cukru
♥ 1 polievková lyžica bazalky
♥ štipka čierneho korenia
♥ trocha olivového oleja
♥ 6 ks opečený chlieb alebo bagetka

Postup:

Paradajky si do kríža narežeme, v mise zalejeme vriacou vodou a prikryjeme alobalom, aby sa sparili a šupka sa dala ľahko stiahnuť.
Do hrnca si nalejeme trošku olivového oleja, a dozlatista na ňom opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Cibuľu osolíme, ocukríme a mierne okoreníme.
Paradajky zatiaľ zlejeme z vriacej vody a polejeme ich studenou vodou. Šupka pôjde dole prakticky sama. Paradajky si nakrájame na stredne veľké časti a prihodíme k cibuli. Pridáme pasírované paradajky z konzervy, poriadne premiešame a necháme povariť.
Na chvíľku odstavíme a tyčovým mixérom rozmixujeme na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje. Prilejeme vodu. Tiež sa riadime vlastným inštinktom a prilievame, kým nám konzistencia polievky nie je „po chuti“.
Pridáme bazalku, premiešame a necháme prejsť varom.
Polievku podávame posypanú parmezánom spolu s opečeným chlebom.

Talianska paradajková polievka

Zapečené paradajkové gnocchi

Suroviny:

♥ 500 g zemiakových gnocchi
♥ 1 ks cukety
♥ 1 ks stredne veľkej cibule
♥ 2 veľké lyžice paradajkového pretlaku
♥ 3 strúčiky cesnaku
♥ 400 g pasírovaných paradajok z konzervy
♥ 2 polievkové lyžice ricotty
♥ 85 g parmezánu
♥ 2 balenia mozzarelly
♥ hrsť sušenej bazalky
♥ trocha olivového oleja
♥ štipka soli
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ voda podľa potreby

Postup:

Pred samotným varením sa mierne pripravíme. Cibuľu nakrájame na drobno,
Cuketu pokrájame na menšie kúsky, približne o veľkosti 2 cm. Predhrejeme rúru na 220 stupňov.
V hrnci si rozohrejeme olivový olej a opražíme si cibuľu a nakrájanú cuketu. Za stáleho miešanie ich opražíme dozlatista. Pridáme paradajkový pretlak a pretlačené strúčiky cesnaku, poriadne premiešame a ešte chvíľku spolu podusíme. Pridáme pasírované paradajky, pridáme soľ, troška mletého čierneho korenia a chvíľku necháme vrieť. Po chvíľke pridáme 2 lyžice ricotty, bazalku a nakoniec zemiakové gnochi. Premiešame a necháme gnocchi prevariť. Stačí pár minút.
Odstavíme z plameňa a do zmesi nahádžeme kúsky natrhanej mozzarelly. Zmes premiešame prelejeme do zapekacej misy. Posypeme parmezánom a na vrchnú časť ešte naukladáme druhú natrhanú mozzarellu. Dáme zapiecť, ale často kontrolujeme. Hneď, ako začne vrchná syrová vrstva hnednúť, odstavíme a podávame. Mňam!!!

Zapečené paradajkové gnocchi

Taliansky koláč Zuccotto

Suroviny:

♥ 2 balenia piškót
♥ 120 ml likéru ( ideálne kávového/ čokoládového)
♥ 285 ml smotany na šľahanie
♥ 100-120 g nasekaných a opražených ľubovoľných orechov
♥ 50 g práškového cukru
♥ 3 polievkové lyžice likéru ( ideálne kávového/ čokoládového)
♥ 150 g čokolády ( môže byť aj biela)

Postup:

Sklenenú misu si vyložíme potravinárskou fóliou. Na spodok naukladáme piškóty a polejeme ich výdatne likérom. Piškóty musia pokryť celý spodok misy.
Smotanu s cukrom si šľahačom vyšľaháme dotuha. Vyberieme si 1/3 tuho vyšľahanej smotany, pridáme si nasekané a opražené orechy, cca 70 g nastrúhanej čokolády a premiešame. Zmesou pokryjeme piškóty.
V horúcom kúpeli si roztopíme zvyšnú čokoládu, spolu s likérom. Keď sa čokoláda roztopí, odstavíme a necháme vychladnúť. Likér zaistí, že čokoláda opäť nestuhne. Po vychladnutí primiešame k 2/3 smotany vyšľahanej dotuha. Krém vyklopíme na dve vrsty, uhladíme. Zakončíme to piškótovou vrstvou, ktorú opäť polejeme likérom, aby sa piškóty nasali.
Koláč prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc stuhnúť do chladničky.
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo kakaom. Pokojne oboma 🙂