Leto je pomaly ale isto preč. Jeseň však ponúka zaujímavé sezónne suroviny. Posledných pár rokov sa u nás začala vo veľkom objavovať tekvica. Ide o tradične pestovanú plodinu aj u nás, ale dlhú dobu bola nepovšimnutá. Tomu je však koniec. Nájdete ju u lokálnych predajcov, na trhoch aj v supermarketoch. Obsahuje mnoho prospešných látok, vlákninu, vitamín C aj betakarotén.
Tak ju poďme chutne spracovať 🙂

Tekvicová polievka

Usoplená jeseň si žiada teplé jedlo do žalúdka. Na toto obdobie plné zdravotných nástrah je teplá a mierne štipľavá polievka ideálna.

Suroviny:

● 1 ks stredne veľkej tekvice Hokkaido
● 3 stredne veľké zemiaky
● kurkuma
● zázvor
● muškátový oriešok
● soľ
● korenie
● chili
● krutóny

Postup:

Tekvicu vyčistíme od jadierok a nakrájame na kúsky. Netreba ju lúpať, práve šupka je na tekvici najzdravšia a obsahuje najviac prospešných látok. Zemiaky si očistíme a nakrájame na kúsky (rovnako veľké ako sme nakrájali tekvicu). Dáme do hrnca a nalejeme vodu tak, aby sme zakryli tekvicu a zemiačky. Osolíme, okoreníme, pridáme kurkumu. Stačí jedna kávová lyžička. Nastrúhame zázvor. So zázvorom však opatrne, aby polievka nezhorkla. Ak robíte polievku prvý krát, stačí ozaj málo, postupne nájdete mieru.
Pridáme štipku muškátového oriešku a jednu malú chili papričku. Varíme do zmäknutia. Keď zemiaky zmäknú, odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Ak treba, pridáme na zjemnenie smotanu na varenie.
Necháme prejsť varom.
Podávame s krutónmi a opraženými tekvicovými semienkami.

Tekvicová polievka

Tekvicový prívarok s fašírkou

Nie každý je „polievkový“.  Najmä naši muži sa z polievky nenajedia. Tekvica má výhodu, že okrem polievky sa dá spracovať na mnoho iných spôsobov. Prívarok z tekvice s mäskom by mal nasýtiť aj mužské žalúdky.

Suroviny:

● 1 ks stredne veľkej tekvice Hokkaido
● 1 ks stredne veľkej cibule
● 1 ks vajce
● 200 ml smotany na varenie
● 1 polievková lyžica hladká múka
● 2 polievkové lyžice strúhanky
● 400 g mletého hovädzieho mäsa
● 400 g bravčového mäsa
● 2 strúčiky cesnaku
● ocot
● olej
● soľ
● mleté čierne korenie
● 1 kávová lyžička kôpru
● 1 kávová lyžička mletej rasce

Postup:

Tekvicu umyjeme, rozrežeme a vyberieme jadierka. Rovnako ako pri polievke, nešúpeme, aby sme zachovali živiny obsiahnuté v šupke. Nakrájame ju na kocky. 2/3 cibule nakrájame nadrobno, roztlačíme si 1 a pol strúčiky cesnaku.
V hrnci si na oleji orestujeme cibuľku dozlatista. Pridáme nakrájanú tekvicu a 5 minút miešame na miernom ohni. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Zalejeme vodou tak, aby sme zakryli tekvicu a privedieme k varu. Pripravíme si z múky a smotany zaprážku. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme dohladka a pridáme zaprážku. Po pridaní zápražky však stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Stačia 3-4 minútky a môžeme odstaviť. Po odstavením dochutíme podľa potreby soľou a pridáme ocot a kôpor. Ocot a kôpor však pridávame za stáleho ochutnávania, aby sme to neprehnali.
Plech si obložíme papierom na pečenie. Do misy vložíme mäso, vajíčko, pol strúčika cesnaku a 1/3 nasekanej cibule, osolíme, okoreníme a rukami vytvarujeme fašírky. Poukladané na papieri na pečenie ich ešte posypeme strúhankou a pečieme 30 minút na 200 stupňoch.
Podávame na prívarku, ozdobené kôprom a opraženými tekvicovými semienkami.

Tekvicový prívarok


Tekvicový chlebík

Jednoduchá desiata alebo olovrant z tekvice? Tekvicový chlebík je ideálny.

Suroviny:

● 200 g tekvicového pyré
● 2 ks stredne veľké vajcia
● 200 ml oleja
● 150 ml vody
● 350 g cukru
● 500 g špaldovej múky
● 1 kávová lyžička sódy do pečenia
● 1 kávová lyžička tekvicového korenia
● 1 kávová lyžica vanilkového prášku
● 1 kávová lyžica škorice

Postup:

Tekvicu si umyjeme a očistíme. Rozrežeme a vyberieme jadierka. Pokrájanú na kocky ju trošku predvaríme, aby sa dobre mixovala. Po rozmixovaní pridáme všetky suroviny a poriadne premiešame. Vložíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu na srnčí chrbát.
Pečieme asi 30 minút pri 180 stupňoch.
Podávame s ovocím a džemom.

Tekvicový chlebík

Zdroj: Pinterest.com