Uhorková sezóna je v plnom prúde. Ide o tradične slovenskú zeleninu, dnes často označovanú ako „superpotravina“ a to najmä pre vysoký obsah vitamínov A, C a železa. Okrem toho obsahuje 96 % vody, takže je vhodná aj pri diétach.
Nie je nutné ich iba zavárať. Veď komu sa chce stáť nad horúcimi hrncami a následne v kuchyni baliť zaváraniny do deky.
Existuje viacero spôsobov, ako si túto superpotravinu vychutnať. Uhorka nie je len príloha k nedeľnému pečenému kuraťu.
Uhorková limonáda
Táto limonáda je dnes hitom v podnikoch. Mnohí z nás si ju doprajú na posedení s priateľmi. Jej výroba je tak jednoduchá, že by bol hriech nedopriať si ju aj doma.
Suroviny:
● 2 ks uhorky
● 2 ks limetky
● mäta
● lístky stévie
Postup:
Všetky suroviny dobre umyjeme. Polovicu uhorky si nakrájame na tenké kolieska a odložíme. Na dozdobenie si odložíme aj trochu mäty. Zvyšnú časť (1 a ½) uhorky pokrájame na malé kocky. K tomu pridáme mätu, stéviu a limetky zbavené šupky. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom až kým nezískame tekutú konzistenciu.
Zalejeme sódou, pridáme odložené plátky uhorky a mätu na dozdobenie a necháme lúhovať hodinu v chladničke.
Ideálne je podávať s kockami ľadu.
Opečená uhorka
Takýto spôsob úpravy je typickejší pre cuketu. Dá sa to aj s uhorkou 🙂
Suroviny:
● 400 g uhoriek
● 5 stručikov cesnaku
● bazalka
● 2 lyžice olivového oleja
● 2 lyžice kukuričnej strúhanky
● soľ
● čierne korenie
Postup:
Uhorky umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny. Bohato potrieme roztlačeným cesnakom a posypeme bazalkou. Pokropíme olivovým olejom a na uhorky nasypeme kukuričnú strúhanku (alebo podrvené kukuričné vločky), osolíme a okoreníme.
Uhorky dáme zapiecť, ale sledujeme ich, ľahko sa spália. Hneď, ako začne byť kôrka zo strúhanky zlatistá, odstavíme a necháme vychladnúť.
ideálne je podávať ich s cesnakovým dipom.
Uhorkovo-cesnakový šalát
Uhorka sa nám spája predovšetkým so šalátmi. Aj tie najľahšie recepty však vieme „vyšperkovať“ .
Suroviny:
● 3 ks uhorky
Na zálievku:
● 150 g kyslej smotany
● kôpor
● citrónová šťava
● štipka soli
● štipka cukru
● 3 strúčiky cesnaku
● 1 šalotka
Postup:
Uhorky si nastrúhame na tenučké plátky. Kyslú smotanu (vybratú z chladničky) vymiešame s kôprom, citrónovou šťavou, roztlačeným cesnakom, štipkou soli a cukrom. Ak máte radi chuť cibule, pridajte aj nasekanú šalotku.
Podávame s opečeným chlebíkom.