Dnes už neplatí, že ak chceš byť vegánom, musíš jesť iba šaláty. Vegáni dnes môžu jesť akékoľvek jedlá, všetko živočíšne vedia nahradiť vegánskou alternatívou. Vegánstvom sa netreba týrať, ale si ho užívať. Prinášame Vám vegánske menu, ktoré Vás presvedčí, že vegánska strava neznamená vzdať sa „normálnych“ jedál.

Vegánske menu – kôprová kulajda

Suroviny:

♥ 3 ks veľkých zemiakov
♥ ½ hrnčeka sušených hríbov
♥ 1 l zeleninového vývaru
♥ 250 ml sójovej vegánskej smotany
♥ 1 ks cibule ( ideálne šalotka)
♥ trocha vody
♥ 3 polievkové lyžice octu
♥ 1 kávová lyžicka cukru
♥ štipka rasce
♥ štipka čierneho mletého korenia
♥ štipka soli
♥ 2 polievkové lyžice nasekaného mrazeného kôpru

Postup:

Dve hodiny pred začiatkom varenia necháme hríby vymočiť v teplej vode.
Cibuľku si nakrájame nadrobno, zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.
Do hrnca si nalejeme troška vody a cibuľku za stáleho miešania „osmažíme“ do zlatista. Cielene vynechávame olej.
Pridáme zemiaky, trošku premiešame, prilejeme hríby aj s vodou, v ktorej sa močili. Pridáme rascu, troška soli a zalejeme vývarom. Necháme variť, kým zemiaky nezmäknú. Vypneme plameň, ale necháme na teplom horáku. Zemiaky si roztlačíme, čím polievka zhustne. Prilejeme vegánsku smotanu ale už nevaríme, len premiešame. Pridáme čierne korenie, ocot ( treba ochutnávať), cukor a posekaný kôpor.
Polievka je hotová.3

vegánska kulajda

Vegánske menu – špagety bolognese

Suroviny:

♥ 700 g celozrnných špagiet
♥ 200 g mrkvy
♥ 7 ks strúčikov cesnaku
♥ 1 stopka stopkového zeleru
♥ 1 ks červenej cibule
♥ 650 g  sekaných paradajok
♥ 400 g suchej červenej šošovice
♥ 600 ml vody
♥ 1 čajová lyžička citrónovej/ limetkovej šťavy
♥ 1 čajová lyžička soli  
♥ 1 čajová lyžička oregana
♥ štipka mletého čierneho korenia
♥ ½ čajovej lyžičky bazalky
♥ ½ čajovej lyžičky petržlenovej vňate

Postup:

V mixéri si pomixujeme cibuľu, mrkvu, zeler, strúčiky cesnaku, paradajky a citrónovú šťavu a pomixujeme na konzistenciu podobnú klasickej bolonskej omáčke. Omáčku si prelejeme do hrnca, pridáme šošovicu, okoreníme, osolíme a pridáme vodu. Varíme, kým šošovica nezmäkne.
V slanej vode si uvaríme špagety, polejeme omáčkou a posypeme bylinkami.

vegánske špagety bolognese

Vegánske menu – bábovka

Suroviny:

♥ 2 hrnčeky polohrubej múky
♥ 1/3 hrnčeka kakaa
♥ 1/3 hrnčeka oleja
♥ 1 hrnček rastlinného mlieka
♥ ½ hrnčeka cukru
♥ ½ balíka prášku do pečiva
♥ 1 zrelý banán
♥ tuk a múka na vymastenie formy

Postup:

Sypké suroviny si zmiešame dohromady. Múku aj prášok do pečiva presypeme cez sito. Do sypkej zmesi pridáme postupne olej, rastlinné mlieko a roztlačený banán. Môžete použiť šľahač, pôjde to rýchlejšie.
Cesto rozdelíme na dve časti, do jednej vmiešame kakao.
Formu si vymastíme tukom , vysypeme múkou a nalejeme najskôr svetlé cesto. Na svetlé cesto nalejeme tmavé cesto.
Bábovku pečieme na 180 stupňoch 30-40 minút. Mňam!

Bábovka

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako kombinovať obuv s oblečením