Vianočné pečenie je tu! Suché vianočné pečivo musí chvíľku odležať, aby nabralo na chuti. Klasikou nič nepokazíte, najmä na sviatky, ako sú Vianoce, keď sa usilujeme držať tradície. Pripravili sme si pre vás 4 recepty na tradičné vianočné pečivo, po ktorom sa bude doma zalizovať celá vaša rodina!

1. Medvedie labky

Suroviny:

● 300 g hladkej múky
● 200 g masla alebo Hery
● 150 g mletých orechov
● 150 g práškového cukru
● 50 g kakaa

● 1 vajce
● štipka škorice
● trocha prášku do pečiva
● 1 vanilkový cukor

Postup:

Všetky suroviny vypracujeme na husté cesto. Formičky si vymastíme olejom, aby sa labky dobre vyklápali. Po malých dávkach natlačíme cesto do formičky. Pečieme asi 15 minút. Horúce medvedie labky obaľujeme vo vanilkovom cukre.

2. Vianočné perníky / medovníky

Suroviny:

● 600 g hladkej múky
● 250 g práškového cukru
● 125 g masla
● 125 g medu (4 polievkové lyžice)

● 3 celé vajíčka
● 1 perníkové korenie
● 1 kávová lyžička sódy bikarbóny

Postup:

Suroviny si dobre vymiešame rukami. Miešame, až kým sa cesto prestane lepiť na ruky. Vznikne nám jednoliata hmota. Cesto necháme cez noc stáť. Vyvaľkáme si asi pol cm plát a formičkami vykrojíme vzory. Niekto perníčky potiera vajíčkom, aby boli lesklé. Záleží len na vás či sa vám viac páčia lesklé (môžu byť následne tvrdšie) alebo matné. Ak budete mať chuť a náladu môžete vaše perníčky ozdobiť polevou, ktorú vytvoríte zmiešaním bielka a práškového cukru. Šlaháme až kým nevznikne lesklá poleva, ktorú pomocou cukrárskeho alebo mikroténového vrecka nanesiete na vychladnuté perníčky/medovníčky.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Vianočné polievky – 4 recepty z regiónov Slovenska

3. Vanilkové rožky

Suroviny:

● 300 g hladkej múky
● 200 g masla
● 80 g práškového cukru
● 1 balenie vanilkového cukru

● 180 g mletých orechov
● 2 žĺtky
● zmiešaný práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Postup:

Tretím receptom na vianočné pečenie sú vanilkové rožky. Zo všetkých ingrediencií si ručne vymiešame cesto. Pracujeme, kým sa neprestane lepiť na ruky a nevznikne hutná hmota. Cesto necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke, bude poddajnejšie. Postupne odrezávame kúsky, z ktorých vyvaľkáme dlhý šúľok. Rozrežeme ho na rovnaké pásiky a vytvarujeme polmesiačiky. Poukladáme ich na plech vyloženým papierom na pečenie. S cestom sa lepšie pracuje, keď je chladné. Keď sa začne zohrievať, práca vám pôjde podstatne ťažšie. Pečieme 10 minút na 180 stupňoch. Vanilkové rožky treba nechať vychladnúť na plechu, nedotýkajte sa ich hneď po upečení. Za tepla sú veľmi krehké a mohli by sa vám polámať. Po vychladnutí ich obalíme v pripravenej zmesi práčškového cukru zmiešaného s vanilkovým.

4. Linecké vianočné pečivo

Suroviny:

● 400 g hladkej múky
● 250 g margarínu
● 2 žĺtky
● 150 g práškového cukru
● 1 balíček citrónového cukru

● štipka soli
● 1 kávová lyžička prášku do pečiva
● troška citrónovej kôry
● práškový cukor na obaľovanie

Postup:

Zo všetkých surovín si vymiešame cesto, ktoré rozvaľkáme na 3 mm hrúbku. Pri lineckom pečive sa fantázii medze nekladú. Môžete využiť všetky vykrajovačky, ktoré doma máte. Pečieme 10 minút na 180 stupňoch, ale priebežne ich sledujeme – sú krehké, môžu sa spiecť aj za tých 10 minút. Po vychladnutí ich potrieme kyslým džemom a zlepíme. Na záver ich obalíme v práškovom cukre. Tak čo, ste pripravení na vianočné pečenie?

Mohlo by vás tiež zaujímať: 7 tipov na zmysluplné vianočné darčeky pre mamu