Staré mamy vedia vždy najlepšie variť. Ako to? Roky skúsenosti? Možno.
Každá predchádzajúca generácia mala menej (možností, peňazí, surovín) ako tá nadchádzajúca? Aj to je možné.
Tiež je možné, že do jedla pridávajú tajnú prísadu – lásku.
Skúste recepty, ktoré nám staré mamy pripravovali, keď sme boli ešte deti 🙂

Mačanka

Suroviny:

● 4 hrste sušených hríbov
● 4 strúčiky cesnaku
● 100 g údeného mäsa
● 2 polievkové lyžice hladkej múky
● 1 liter júšky (šťavy z kyslej kapusty)
● 200 ml kyslej smotany  
● 3 ks nové korenie
● 1 kávová lyžička rasce
● 3 ks bobkový list
● mleté čierne korenie
● soľ

Postup:

Huby si namočíme do studenej vody. Odporúča sa deň vopred, ale ak ste to nestihli, resp. ste netušili, že budete robiť máčanku, vystačia si aj s hodinkou.
Do hrnca si dáme variť júšku (kapustovú šťavu, pridáme korenia, 3 listy bobkového listu, lyžičku rasce, osolíme a poriadne premiešame. Pridáme huby a údené mäso (ideálne v celku). Necháme variť 50 minút.
Vyberieme údeninu (môžete ju nakrájať a ponúknuť pri podávaní. Vyberieme aj bobkový list a nové korenie.
V samostatnej nádobke si premiešame kyslú smotanu, múku, trošku soli a 2 polievkové lyžice už varenej jušky. Pridáme k ostatným surovinám, dobre premiešame a necháme variť ešte 3 minútky. Mačanka je najlepšia s chlebom.

Máčanka

Posúchy

Suroviny:

● 350 g polohrubej múky
● 1 ks vajce
● 50 ml oleja
● ½ malého droždia
● 200 ml mlieka
● štipka soli
● štipka kryštálového cukru

Postup:

Mlieko, cukor a droždie zapracujeme na kvások a pridáme k nemu ostatné suroviny. Necháme ho vykysnúť pod utierkou. Ideálne na kysnutie je teplé miesto. Cestu stačí hodinka a môžete s ním začať pracovať.
Cesto si na dobre pomúčenej doske premiesime a rozdelíme na 3 časti. Valčekom si ho rozvaľkáme. Veľkosť prispôsobíme tomu, akú veľkú panvicu chceme použiť.
Opražíme na oleji. Ide v podstate o „rýchlovku“, na každú stranu treba 2-3 minútky. A máme hotovo 🙂

Holúbky

Suroviny: 

● 1 kg kapusty
● 500 g bravčového pliecka
● 150 g ryže
● 1 paradajkový pretlak
● 1 ks cibuľa
● 2 polievkové lyžice oleja
● 250 ml vody
● 1 kávovú lyžicu mletej červenej papriky
● 2 strúčiky cesnaku
● štipka mletého čierneho korenia
● štipka soli

Postup:

Premytú ryžu si predvaríme. Stačí trocha, ryža sa dorobí v kapustných listoch. Na oleji si do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (1/2). Pridáme ryžu a chvíľku ju podusíme s ryžou. Ryžu s cibuľkou potom primiešame do mletého mäska. Pridáme si roztlačený cesnak, mletú papriku, osolíme a okoreníme. Poriadne premiešame a vytvoríme zmes.
Kapustu rozdelíme na listy a poriadne ich umyjeme. Zbavíme ich hrubých stoniek. Bez stoniek je list ohybný a dobre sa s ním pracuje.
Do každého listu si vložíme polievkovú lyžicu mäsovej plnky, list zrolujeme a konce vtlačíme dnu.
V hrnci si zatiaľ pripravíme olej na ktorom opražíme druhú polovicu cibule. Naukladáme doň závitky, pokojne jeden na druhý, zalejeme vodou a paradajkovým pretlakom a osolíme. Varíme pod pokrievkou na malom plameni cca hodinku. Klasicky sa holúbky podávali s chlebom. Skúste to ako za starých čias 🙂