Staré mamy to vedeli najlepšie. Variť z mála a vynikajúco. Donútila ich doba, surovín bolo málo a hladných krkov doma veľa.
Niektoré recepty si možno pamätáte z detstva. Vyskúšajte ich, možno sa ujmú a môžete ich tak zaradiť do pravidelnej výroby 🙂

Polievka s krúpami

Suroviny:

● 100 g jačmenných krúpov
● 4 ks zemiakov
● 1 ks mrkva
● 1 ks petržlen
● ½ zeleru
● petržlenová vňať
● 1 čajová lyžička červenej papriky
● soľ
● mleté čierne korenie
● 1 polievková lyžica oleja
● 1 polievková lyžica masla

Postup:

Zeleninu si umyjeme a nakrájame na kocky. Tieto kocky opražíme v hrnci s rozpusteným maslom a olejom. Po 5 minútach posypeme červenou paprikou a zalejeme vodou tak, aby bola zelenina pekne zakrytá. Posolíme, okoreníme a necháme variť.
V samostatnom hrnci si pripravíme krúpy. Zalejeme ich vodou, osolíme a dáme variť na cca 15 minút. Keď sú uvarené, zlejeme ich z vody, v ktorej sa varili a prepláchneme čistou vodou. Do polievky ich pridáme až keď je zelenina hotová. Po pridaní krúpov necháme minútku-dve spolu povariť a odstavíme. Do hrnca ešte dáme nasekanú petržlenovú vňať a môžeme podávať.

Polievka s krúpami

Zemiakový šterc

Suroviny:

● 400 g krupice
● 800 g zemiakov
● 4 polievkové lyžice oleja
● voda podľa potreby
● soľ

Postup:

Očistené zemiaky si nakrájame na malé kocky, zalejeme vodou tak, aby boli všetky zakryté. Osolíme a dáme variť.
Do vysokého hrnca si na horúci olej vysypeme krupicu a za stáleho miešania ju pražíme, kým nie je zlatistá. Keď krupica chytí farbu, pridáme k nej uvarené zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili. POZOR na popálenie pri vlievaní vody so zemiakmi.
Celú zmes poriadne premiešame, aby sa zemiaky krupicou dobre obalili. Chvíľku za stáleho miešania pražíme na miernom plameni, na záver pridáme plameň aby sa zemiaky s krupicou trošku pripiekli.
Podávame s kapustou.

Zemiakový šterc

Nálešníky

Suroviny:

● 1 kg zemiakov
● 1 ks väčšia cibuľa
● 6 ks strúčikov cesnaku
● mleté čierne korenie
● soľ
● majorán
● rasca (kto má rád)
● hladká múka
● troška oleja
● 2 polievkové lyžice masla
● 2 strúčiky cesnaku na potretie

Postup:

Všetky ingrediencie si za surova postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme korenie a soľ. Ak je hmota príliš riedka, zahustíme hladkou múkou a vytvoríme cesto. To si následne rozdelíme na malé kôpky a postupne ukladáme na železnú platňu. Ak doma nemáte železnú platňu, použite panvicu. Nálešníky nebudú autentické, na chuti im pridáme práve spôsob praženia na železnej platni, ale aj tak budú výborné. Ak používate panvicu, potrite ju olejom a až tak vyprážajte.
Kôpky uložte na platni a rozotrite ich, aby mali tvar placky. Keď okraje začnú hnednúť, otočíme nálešník na druhú stranu. Použite na to palacinkovú obracačku. Po opražení oboch strán potrieme maslom a roztlačeným cesnakom. Kedysi sa podávali s kyslým mliekom / zakysankou.
Skúste to rovnako 🙂

Nálešníky