Leto je obdobie užívania si toho, čo nám príroda ponúka. Slnko, voda, príroda a jej plody. V lete je veľmi štedrá nie len naša záhrada, ale aj sortiment v potravinách atak nie sme odkázaní len na dovezené exotické ovocie.
Je to ideálne obdobie na to, aby sme si užili lokálne ovocie- čučoriedky, egreše, jahody, maliny či ríbezle. Aby sme si naopak užili to lokálne .

Lokálne ovocie dnes kúpite na trhoviskách, u tety, ktorá plody svojej záhrady predáva pred supermarketom, alebo si ho dokonca môžete čoraz častejšie nazbierať sami, priamo u pestovateľov. Môžete si ich vychutnať čerstvé, nespracované, alebo v sladkej podobe. Stále viac populárny nepečený cheesecake je ideálnym riešením. Osvieži, a zároveň si zdravo pochutíte. Veď prečo ovocie obrať o živiny pečením, ak to nie je nutné 🙂

Ideálny je aj z iného dôvodu. Ak si nájdete správne suroviny na korpus, stačí už len vymyslieť, čím ho naplniť. Recept na korpus je univerzálny, v tomto prípade aj zdravý a to ocení nejedna žena 🙂


Suroviny na korpus

● 300 g ovsených vločiek (kto si radšej pochutnáva na čokoládovom / kakaovom korpuse, môže 30 g vločiek nahradiť kakaom)
● 3 polievkové lyžice kokosového oleja
Ovsené vločky a kokosový olej vymiešame do cesta a natlačíme do pripravenej formy, vyloženej papierom na pečenie. Treba si dať pozor, aby hrúbka cesta bola všade rovnomerná. Dáme do chladničky, kde si hodinku a pol oddýchne a stuhne.

Plnka s kakaovými sušienkami

● 120 g kakaových sušienok
● 250 g mascarpone
● 250 ml smotany na šľahanie
● 250 g jemného tvarohu
● vanilkový extrakt
● 2 lyžičky hnedého cukru (ak to musí byť)


Zmiešame si tvaroh s mascarpone a prisypeme aj podrvené sušienky (cca 1/3 ) . V inej nádobe si vyšľaháme smotanu a pomaly ju zapracujeme do cesta. 1/3 cesta vylejeme na korpus a posypeme 1/3 pripravených podrvených sušienok. Zopakujeme ešte jednu vrstvu a ukončíme ju posypanými sušienkami. Vložíme do chladničky, kde ostane aspoň 4 hodiny.

cheesecake z keksíkov

Plnka s ríbezľami

● 500 g mascarpone
● 500 g jemného tvarohu
● vanilkový extrakt
● 1 balík želatíny

Poleva:

● 250 g ríbezlí● 1 balík želatíny● 20 g ríbezlí na ozdobu

Zmiešame si tvaroh a mascarpone do nadýchanej peny. V troške horúcej vody si rozrobíme želatínu a zmiešame najskôr s dvoma lyžicami plnky. Následne pridáme do zvyšnej plnky. Poriadne rozmiešame a nalejeme na korpus. Dáme na hodinku do chladničky, aby stvrdla aspoň vrchná vrstva. Ríbezle rozmixujeme alebo roztlačíme a pridáme rozrobenú želatínu. Koláč polejeme, ozdobíme celými ríbezľami a vrátime do chladničky, kde musí oddychovať aspoň 3 hodinky.

Ríbezľový cheesecake


Čokoládová plnka

● 500 g mascarpone
● 300 g horkej/varovej čokolády
● 3 banány
● 2 polievkové lyžice kyslej pochúťkovej smotany
● štipka vanilkového extraktu
● mandle na ozdobenie

Roztopíme si čokoládu. Lepšie je použiť vodný kúpeľ, aby sa priamo v hrnci nepripálila. Roztopenú ju necháme vychladnúť a zatiaľ si vyšľaháme mascarpone s vanilkovým extraktom a smotanou. Pridáme rozpučené banány a rozpustenú čokoládu a zapracujeme ich do plnky, až kým nie je nadýchaná. Nalejeme na cesto a necháme 4 hodinky v chladničke. Na záver len posypeme mandľami.

Čokoládový cheesecake

V jednoduchosti je krása, tak hor sa do prípravy 🙂

zdroj: Pinterest.com