Koláč nemusí byť len ovocný alebo čokoládový! Zeleninové koláče sú čoraz populárnejšie. Sú zdravšie a ponúkajú neopozerané chuťové kombinácie.

Mrkvový koláč

Suroviny na cesto:

● 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
● 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
● 1 a ½ hrnčeka cukru
● 4 ks vajcia
● ¾ hrnčeka oleja
● 2 hrnčeky polohrubej múky
● 1 kávová lyžička škorice
● 1 ks prášku do pečiva

Suroviny na polevu:

● 250 g jemného tvarohu
● 120 g masla
● 1 ks vanilkového cukru
● 1 hrnček práškového cukru

Postup:

Pripravíme si plech – vymastíme ho maslom a vysypeme múkou. Všetky suroviny na koláč si dobre vymiešame. Múku samozrejme presypeme cez jemné sitko, aby nevznikli hrudky. Vznikne jemné cesto, ktoré vylejeme na plech.
Pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.
Po vychladnutí nalejeme polevu – zmiešaný tvaroh, maslo a cukor.
Hotovo 🙂

Mrkvový koláč

Cviklový koláč

Suroviny na cesto:

● 450 g najemno nastrúhanej surovej cvikly
● 250 g polohrubej múky
● 150 g cukru
● 175 g vlašských orechov
● 125 g kokosového tuku
● 1 polievková lyžica prášku do pečiva
● 2 kávové lyžice škorice

Suroviny na polevu:

● 200 g várovej čokolády
● 1 polievková lyžica kokosového tuku
● štipka soli

Postup:

Pripravíme si čo najväčšiu misu. V nej zmiešame suché suroviny – 250 g múky, kypriaci prášok, cukor, škoricu a pomleté orechy.
Kokosový tuk rozpustíme na panvici. Rozpustený tuk spolu s cviklou zapracujeme do cesta.
Rozmiešame, aby vzniklo celistvé cesto. Vylejeme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
Stierkou upravíme cesto do jednotnej výšky, aby sa upiekol rovnomerne.
Pečieme cca pol hodinku pri teplote 165 stupňov.
Kým sa pečie, pripravíme si polevu. Čokoládu a kokosový tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme lyžicu horúcej vody a štipku soli. Koláč polevou potrieme, kým je ešte teplý. Necháme vychladnúť.

Cviklový koláč

Cukinový koláč

Suroviny:

● 2 hrnčeky postrúhanej cukiny
● 2 hrnčeky polohrubej múky
● 1 hrnček cukru
● 4 ks väčších vajec
● 1 vanilkový cukor
● 2 polievkové lyžice kakaa
● ½ hrnčeka strúhaného kokosu
● ½ hrnčeka sekaných vlašských orechov
● 1 polievková lyžica prášku do pečiva
● 150 ml oleja
● 1 kávová lyžica sódy bikarbóny
● džem na potretie
● 1 horká čokoláda na polevu

Postup:

Z cukru a vajec ručným mixérom vymiešame penu, do ktorej pridáme nadrobno nastrúhanú cukinu. Dobre premiešame a postupne pridávame kakao, vanilkový cukor, olej, sódu bikarbónu, múku, kokos, oriešky a prášok do pečiva. Po pridaní každej suroviny poriadne premiešame.
Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch cca 40 minút.
Po vychladnutí potrieme džemom a polejeme čokoládou. Čokoládu môžeme posypať kokosom.

Cukinový koláč

Extra tip: Koláč z fazule

Suroviny:

● 250 g červenej fazule (z plechovky)
● 1 polievková lyžica podrvených ovsených vločiek
● 2 polievkové lyžice medu
● 2 polievkové lyžice kakaa
● 2 polievkové lyžice kokosového tuku
● 1 polievková lyžica strúhaného kokosu
● 1 ks banán
● 2 ks vajec
● 1 vanilkový cukor
● ½ kávovej lyžičky škorice
● ½ kávovej lyžičky kypriaceho prášku

Postup:

Konzervu červených fazúľ scedíme, umyjeme a vysušíme. Mixérom ich rozmixujeme na kašu. Pridáme banán, vajíčka, a opäť mixujeme, až kým nám nevznikne hladká zmes.
Zmes vylejeme do väčšej misy a postupne pridávame ostatné suroviny: med, škoricu, vanilkový cukor, kokos, kokosový tuk a v mažiari podrvené ovsené vločky.
Kypriaci prášok a kakao zmiešame samostatne. Pridáme 2 lyžičky cesta a vymiešame na kašičku. Tú následne vmiešame do zvyšku cesta.
Pečieme v pekáči, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Stačí mu pol hodinka pri 190 – 200 stupňoch. Koláč bude vláčny. Chuťou bude veľmi pripomínať čokoládový koláč. Ani si nevšimnete rozdiel.

Koláč z fazule