Zbieranie húb je často rodinná tradícia. U každého z nás sa vyskytuje niekto , kto huby rád zbiera a najmä v tomto období polovica domácností suší huby kde sa dá. Ak aj nemáte čas, priestor alebo skúsenosti na to, aby ste huby chodili sami zbierať, v jeseni ich kúpite na každom trhovisku.
Tak poďme chutne využiť naše prírodné bohatstvo 🙂

Dubáková krémová polievka

Suroviny:

● 350 g mrazených dubákov
● 1 ks veľkej cibule
● 800 g zemiakov
● 250 ml sladkej smotany
● 1 polievková lyžica nasekaného sušeného kôpru
● troška oleja
● soľ
● biele korenie

Postup:

Dubáky vyberieme z mrazničky a necháme trošku rozmraziť. Na masle si opražíme na drobno nasekanú cibuľku a pridáme dubáky. Za hrsť necháme bokom, aby sme ich použili na dozdobenie. Podlejeme vodou tak, aby sme dubáky zakryli (viac nie) a varíme 15 minút.
Po 15 minútach vyberieme bokom 1/3 hríbov a pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ a biele korenie. Prilejeme vodu tak, aby sme zakryli zemiaky. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a ešte chvíľku necháme variť. Pridáme 1/3 hríbov, ktoré sme odobrali, pridáme kôpor a ak treba, dosolíme. Necháme variť 5 minút a odstavíme.
Podávame v miskách, ktoré dozdobíme troškou opečených dubákov a s pečivom.

Hungarian Mushroom Soup || themodernproper.com

Hubová nátierka

Suroviny:

● 130 g hríbov podľa sezóny a ponuky
● 1 ks veľkej cibule
● 3 strúčiky cesnaku
● 1 črievko taveného syra
● 2 ks vajec
● drvená rasca
● mletá kurkuma
● mleté čierne korenie
● chili korenie
● soľ

Postup:

Očistené huby nakrájame na plátky, cibuľu najemno, cesnak roztlačíme. Na oleji dozlatista opražíme cibuľku, pridáme huby a cesnak a dusíme, až kým huby nepustia vodu. Dosolíme, dokoreníme, pridáme kurkumu a rascu, a dusíme, kým sa voda, ktorú pustili huby nevyparí. Pridáme 2 ks vajíčok a miešame, kým nemáme požadovanú hustotu. Pridáme črievko taveného syra a odstavíme. Nátierka je hotová.

Russian Mushroom Canapés Recipe (Creamy Garlic Mushroom Spread)

Kyslé zemiaky na hubách

Suroviny:

● 300 g čerstvých hríbov podľa ponuky a sezóny
● 600 g zemiakov
● 2 stredne veľké cibuľe
● 100 ml oleja
● 250 ml kyslej smotany
● 20 g hladkej múky
● soľ
● mleté čierne korenie
● rasca
● trocha octu

Postup:

Huby umyjeme a pokrájame na plátky, cibuľu na malé kúsky, podusíme ich spolu na oleji, posolíme, pokoreníme, pridáme rascu. Keď je cibuľka zlatistá, pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Pomaly varíme na miernom ohni. Po tom, čo zemiaky zmäknú, pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku. Chvíľku povaríme. Podľa chuti pridáme ocot. Podávame s pečivom .

Mushroom Sour Cream Gravy

Hubový guľáš

Suroviny:

● 600 g rôznych druhov hríbov
● 750 g zemiakov
● 1 ks mrkva
● 1 ks zeler
● 1 ks cibuľa
● 50 g slaniny
● 3 strúčiky cesnaku
● 2 kocky hovädzieho bujónu
● 100 ml pasírovaných paradajok
● 2 kávové lyžičky múky
● 2 polievkové lyžice oleja
● 1 ks chili papričky
● petržlenová vňať
● bobkový list
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Na horúcom oleji si podusíme cibuľku nakrájanú najemno, na malé húsky nakrájanú slaninku, zeler a mrkvu nakrájané na menšie kocky. Trošku opražíme, pridáme umyté a na kúsky nakrájané huby, zemiaky nakrájané na kocky a bobkový list. Zalejeme vodou tak, aby sme zakryli všetko, čo sa nachádza v hrnci, posolíme, okoreníme a pridáme bujóny. Varíme 20 minút.
Následne pridáme pasírované paradajky, múku, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú chili papričku a varíme ešte 10 minút na miernom ohni. Podľa potreby pridáme vodu aby sme dosiahli požadovanú hustotu a necháme prejsť varom.
Podávame ako klasický guľáš, s pečivom.

Vegan Mushroom Goulash

Rizoto s medvedím cesnakom a hubami

Suroviny:

● 300 g dlhozrnej ryže
● 150 g hríbov podľa ponuky a sezóny
● 1 a pol litra vývaru
● 2 polievkové lyžice pesta z medvedieho cesnaku / zmrazeného medvedieho cesnaku
● 4 strúčiky cesnaku
● 100 g masla
● 2 ks šalotky
● 100 g parmezánu
● 2 dl bieleho vína
● 100 g orieškov podľa vlastného výberu
● olej
● soľ
● mleté čierne korenie

Postup:

Hneď na úvod si odložíme bokom trošku hríbov na záverečné zdobenie. Na oleji si popražíme nadrobno nakrájanú šalotku, pokrájané huby a pretlačený cesnak. Do zmesi pridáme maslo a víno a hríby podusíme.
Pridáme ryžu a trošku ju spolu so zmesou opečieme. Podlejeme ju vývarom, aby sme ryžu zakryli. ideálne je, aby vývar siahal 1 cm nad ryžu. Stále miešame, ryža je náchylná sa pripáliť.
Po tom, čo je ryža hotová, pridáme rozmixovaný medvedí cesnak alebo pesto z medvedieho cesnaku a maslo. Trochu prevaríme. Po odstavení a miernom vychladnutí (nie však do studena) pridáme parmezán.
Na oleji si opražíme hríby, ktoré sme si dali pred prípravou bokom, pridáme oriešky podľa výberu a mierne opražíme. Podávame v malých miskách ozdobené orieškami a hubami.

Risotto with wild garlic, oyster mushrooms and parmesan | Oh My Chef

Zdroj: Pinterest.com